09:08 / E Enjte, 13 Qershor 2019 / indeksADMonline

Euro bie ndaj dollarit

Euro është nënvlerësuar me mbi 22% kundrejt dollarit sipas Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Masa të tjera sugjerojnë se vlerësimet nuk janë anashkaluar shumë larg normave historike. Indeksi i dollarit të Rezervës Federale, i rregulluar nga inflacioni, është rreth 6% mbi mesataren e tij 20-vjeçare. Ndërkohë, euro është rreth 6% nën mesataren e tij që nga debutimi i tij në fillim të vitit 1999.

Vlera e dollarit është një shqetësim për administratën e SHBA nëse fuqia e tij i bën eksportet amerikane më pak konkurruese jashtë vendit. Është gjithashtu një shqetësim për krijuesit e politikës monetare, pasi ajo tenton të frenojë çmimet e importit, duke punuar kundër përpjekjeve të tyre për të rritur inflacionin, transmeton “Scan”.

“Është mirë brenda rrezes normale të vlerësimit”, tha Adam Cole, kryestrategu i monedhës në RBC Capital Markets. “Unë nuk mendoj se ekziston një politikë e mbajtjes së një monedhe të nënvlerësuar, ose mbajtjes së saj në nivele nënvlerësuar”.