23:09 / E Martë, 31 Mars 2020

FBI paralajmëroi shqetësime për ‘rrezikun e biosigurisë’ nga hulumtimi i shkencëtarëve kinezë në SH.B.A.


FBI paralajmëroi shqetësime për një ‘rrezik të biosigurisë’ nga hulumtimet e shkencëtarëve kinezë në SH.B.A. pasi ata përgjuan mostrat e virusit të bartur në bagazhe një vit para shpërthimit të koronavirusit, shkruan Daily Mail.

Në nëntor 2018 – pak më shumë se një vit para se të regjistrohej çështja e parë e koronavirusit në Wuhan – dogana amerikane në Aeroportin e Metro Detroit ndaloi një biolog kinez me tre mostra të etiketuar ‘Antitrupa’ në bagazhin e tij, transmeton Indeksonline.

Ai i tha kontrollit të kufijve se dikush me të cilin punonte në Kinë i kishte kërkuar që t’ia dorëzojë shishkat një studiuesi në një institut amerikan. Pas ekzaminimit të shkrimit në shishkë, agjentët doganorë arritën në përfundimin se ata besuan se materialet brenda mund të kenë qenë materiale MERS ose SARS.

Një raport i paklasifikuar i FBI i marrë nga Yahoo News tha: ‘Inspektimi i shkrimeve në shishkat dhe personeli i inspektimit të udhëhequr nga marrësi i deklaruar për të besuar se materialet e përfshira brenda shishkave mund të jenë të Sindromës së Faktit të frymëmarrjes të Lindjes së Mesme (MERS) dhe Sindromi i Rendit Akut i Rëndshëm (SARS ) Materiale.’

Raporti – shkruar nga Njësia e Inteligjencës Kimike dhe Biologjike e FBI’s Drejtoria e Shkatërrimit Masiv – nuk jep emrin e shkencëtarit kinez që mbante mostrat e dyshuara, ose marrësi i synuar në SH.B.A.

FBI arriti në përfundimin se incidenti, së bashku me dy raste të tjera të përmendura në raport, ishin pjesë e një modeli alarmues.

Duket të jetë pjesë e një shqetësimi më të madh të FBI në lidhje me përfshirjen e Kinës me kërkime shkencore në SH.B.A.

Një profesor i biosigurisë globale ka thënë se FBI duket se është e shqetësuar me hulumtime që do të përdoren për bioterrorizmin./Indeksonline