07:30 / E Hënë, 15 Prill 2019

Filtri i ajrit që vret 99 për qind të baktereve dhe viruseve

Një filtër i ri ajri mund të jetë në gjendje të vrasë bakteret dhe viruset deri në 99 për qind të tyre dhe si tillë mund të zëvendësojë maskat e zakonshme për fytyrë që përdoren kundër ajrit të ndotur.

Pajisja përdor ‘plazma jo termale’ (NTP), një gaz që shkakton molekulat të reagojnë me oksigjenin për të krijuar ozonin.

Ozoni është i njohur të jetë antibakterial dhe shkatërron patogjenë duke shpërthyer muret e tyre të qelizave.

Por një studim i ri zbuloi se NTP gjithashtu vret viruset në një çerek sekondë. Studiuesit shpresojnë se një ditë kjo do të ndalojë përhapjen e infeksioneve ajrore.

Hulumtimi u krye nga Universiteti i Miçiganit dhe Tian Xia, një hulumtues në departamentin e inxhinierisë civile dhe mjedisore.

“Disa viruse mund të mbijetojnë për disa kilometra në ajër,” tha studiuesi i studimit Herek Clack, profesor i asociuar shkencor.

“Për njerëzit, kur shtrëngojmë duart ose kur puthim, ose kur dikush teshtinë rreth jush, bakteret janë në rrugë të ndryshme transmetimi”, shton ai.

Plazma jo-termike (NTP), e cila është ‘si një flakë pa nxehtësi’, është treguar të jetë efektive kundër baktereve në ajër. Një studim madje zbuloi se mund të eliminojë deri në 95 për qind të baktereve E. coli në vetëm pak sekonda, raporton Science Alert.

NTP është një gaz që kryesisht ruan energjinë e tij në elektronet e lira, që e mban temperaturën e ulët. Kur oksigjeni i pastër ushqehet përmes një pajisjeje emetuese NTP, prodhon një efekt të ngjashëm me atë të energjisë elektrike statike. Këto ndezje të vogël të ‘energjisë elektrike’ janë kapur nga rruaza qelqi në gypat e strukturës.

Hulumtuesit po testojnë së pari pajisjen në një fermë derrash për të përcaktuar nëse mund të parandalojë përhapjen e patogjenëve midis kafshëve, të cilat nganjëherë vazhdojnë të infektojnë njerëzit.