08:41 / E Shtunë, 24 Shkurt 2024 / FR

Florida miraton një ligj që ndalon rrjetet sociale për fëmijët nën 16 vjeç

Legjislativi i kontrolluar nga republikanët në Florida miratoi një projekt-ligj që ndalon mediat sociale për fëmijët nën 16 vjeç, një lëvizje që mbështetësit thonë se do t’i mbrojë të miturit nga rreziqet në internet për shëndetin e tyre mendor.

Masa, e drejtuar tani për nënshkrimin e guvernatorit republikan Ron DeSantis, kërkon që faqet e mediave sociale të mbyllin llogaritë e kujtdo nën moshën 16 vjeç.

Dhoma e Përfaqësuesve e miratoi ligjin me 108 vota pro dhe shtatë kundër, pak orë pasi Senati dha miratimin përfundimtar.

DeSantis, i cili nuk ka thënë nëse do të nënshkruajë masën, ngriti shqetësime muajin e kaluar për shkeljen e mundshme të të drejtave të privatësisë.

Mbështetësit thanë se ligji do t’i mbronte fëmijët nga efektet e dëmshme të mediave sociale, të tilla si ankthi, depresioni dhe sëmundje të tjera mendore, dhe do të përfitonin ata që mbipërdorin platforma të tilla.

Kritikët thonë se ligji shkel Amendamentin e Parë të Kushtetutës së SHBA, i cili garanton lirinë e fjalës dhe se prindërit, jo qeveria, duhet të marrin vendime të tilla.

Në mars 2023, shteti i Utah u bë shteti i parë amerikan që miratoi ligje që rregullojnë aksesin e fëmijëve në rrjetet sociale, së shpejti do t’i bashkohen Arkansas, Luiziana, Ohio dhe Teksas, sipas një analize të përgatitur përpara ligjit të Floridës. Gjithashtu, analiza thotë se një numër shtetesh të tjera po shqyrtojnë rregullore të ngjashme.