23:28 / E Hënë, 30 Janar 2023 / LB

Franca nuk e përjashton mundësinë e dërgimit të aeroplanëve luftarakë në Ukrainë

Presidenti francez Emmanuel Macron ka thënë se nuk do të përjashtonte dërgimin e aeroplanëve luftarakë në Ukrainë, por paralajmëroi kundër rrezikut të përshkallëzimit të konfliktit.

“Asgjë nuk është e përjashtuar në parim”, ka thënë Macron pas bisedimeve me kryeministrin holandez Mark Rutte.

Përgjigja e tij ka ardhur pasi është pyetur për mundësinë e dërgimit të aeroplanëve në Kiev ndërsa Ukraina po lufton pushtimin rus.

Por Macron vendosi një seri “kriteresh” përpara se të merrte ndonjë vendim, ndërsa Ukraina rrit thirrjet për armë më të avancuara nga Perëndimi vetëm disa ditë pasi aleatët e saj u zotuan të dorëzonin tanke.

Këto përfshinin se Ukraina duhet së pari të bëjë kërkesën, se çdo armë “nuk do të ishte përshkallëzuese” dhe se “nuk do të kishte gjasa të godiste tokën ruse, por thjesht për të ndihmuar përpjekjen e rezistencës”.

Gjithashtu Macron shtoi se çdo dërgesë armësh “nuk duhet të dobësojë kapacitetin e forcave të armatosura franceze.