16:04 / E Martë, 20 Shtator 2022 / k.v

​Frymëmarrja me diafragmë dhe përfitimet

Frymëmarrja luan një rol të rëndësishëm për mirëqenien tonë, ajo ndikohet nga gjendjet tona të stresit ose ankthit, por është gjithashtu e vërtetë që, përkundrazi, duke marrë frymë me vetëdije ne mund të “ndryshojmë kursin” dhe të nxisim, përmes një drejtimi të ngadaltë dhe të thellë.

Akti i frymëmarrjes ka të bëjë shumë me gjendjet tona të tensionit dhe relaksimit pasi funksionon falë këtij alternimi. Në frymëmarrje mund të vëzhgojmë tre faza:

Inhalimi i cili është një fazë “aktive” gjatë së cilës muskulatura ndër brinjëve dhe diafragma kontraktohen për të lejuar që mushkëritë të mbushen me ajër;

Nxjerrja e cila është një fazë “pasive” ku zbrazja e mushkërive ndodh falë çlirimit të muskulaturës së mëparshme;

Dhe një pauzë – e ndërlidhur midis një cikli respirator dhe një tjetri – që zgjat gjendjen e mëparshme të relaksimit.

Ky alternim mund të ndodhë me shpejtësi të ndryshme: ritmi i frymëmarrjes mund të jetë:

I shpejtë dhe sipërfaqësor, kur ciklet e frymëmarrjes janë të shkurtra dhe ndjekin njëri-tjetrin shpejt pa lejuar që mushkëritë të zgjerohen plotësisht, është ajo që dallon gjendjet e ankthit, frikës dhe stresit;

I ngadalshëm dhe i thellë, kur ciklet e frymëmarrjes ndjekin njëri-tjetrin më ngadalë, secila fazë ka një kohëzgjatje më të gjatë dhe ka një mbushje/zbrazje më të plotë në mushkëri.