14:52 / E Premte, 12 Tetor 2018

“Fytyrat e orgazmës” janë të ndryshme, këto janë dallimet mes popujve

Shkencëtarët kanë bërë një hulumtim me njerëz të kulturës perëndimore dhe lindore lidhur me shprehjet e fytyrës kur kanë dhimbje dhe kur përjetojnë orgazëm.

Studiuesit kanë gjetur se kulturat perëndimore dhe lindore përgjithësisht pajtohen me atë se si duket fytyra jonë kur kemi dhembje.

Por, kur është fjala për atë që fytyrat tona duken gjatë një orgazmë, kjo është ajo ku dy kulturat ndryshojnë.

Kështu kultura perëndimore favorizon shprehjen me sy të gjerë e gojën hapur, ndërsa kulturat lindore mbajnë sytë mbyllur, fytyra të buzëqeshura e vetulla të ngritura.

Studiuesit e Universitetit të Glasgoëit krijuan një program kompjuterik që mund të imitonte një shumëllojshmëri të shprehjeve të fytyrës, duke përdorur një grup thelbësor prej 42 lëvizjesh.

Këto lëvizje përfshinin gjëra të tilla si shtrirja e gojës, ngritja e qepallë dhe ulja e nofullës.

Më pas ata kërkuan 40 femra dhe 40 meshkuj për të gjykuar nëse lëvizjet e fytyrës ishin shprehje e dhimbjes, orgazmës apo diçka tjetër.

Vëzhguesit shikonin animacionet dhe nëse lëvizjet e fytyrës përputheshin me imazhin e tyre mendor se çfarë dukjeje ose orgazëm dukeshin, ata e kategorizuan atë  në përputhje me rrethanat, vuri në dukje studimi.

 

Ata gjithashtu vlerësuan shprehjen e fytyrës bazuar në intensitetin, duke përdorur një shkallë me pesë pikë nga “shumë i dobët” tek “shumë i fortë”.

Shprehjet e dhimbjes përfshinin gjithashtu uljen e vetullave dhe rrudhimin e hundës, thanë pjesëmarrësit.

Por grupet ndryshonin shumë në atë që panë si fytyra e një personi që kishte një orgazmë.

Pjesëmarrësit nga kulturat perëndimore prirën të zgjedhin shprehjet e fytyrës me syhapur me gojët e hapura.
Ndërsa, pjesëmarrësit kulturat lindore zgjodhën fytyra të buzëqeshura me vetullat e ngritura dhe sytë e mbyllur.

Shikoni më poshtë videon./Indeksonline/