22:50 / E Mërkurë, 10 Gusht 2022 / AR

Gjashtë arsye se pse keni dhimbje të papritur të stomakut

Dhimbjet e stomakut janë mjaft të zakonshme dhe të gjithë preken nga to në një moment ose në një tjetër.

Intensiteti dhe vendndodhja e dhimbjes së stomakut mund të tregojë shumë për shkakun rrënjësor të dhimbjes suaj. Stomaku mund të ju dhemb për shkak të problemeve të tretjes si: aciditeti, helmimi nga ushqimi, alergjitë ushqimore, infeksionet bakteriale ose një sëmundje. Është e zakonshme që të keni edhe dhimbje menstruale.

Dhimbja në pjesën e sipërme të djathtë të stomakut mund të nënkuptojë probleme me mëlçinë ose fshikëzën e tëmthit dhe duhet kontrolluar për hepatit, gurë në tëmth, sëmundje të mëlçisë etj. Dhimbja në pjesën e sipërme të majtë mund të tregojë probleme gastrike, ulcerë, gurë në veshka etj. Pjesa e poshtme e barkut do të thotë që ju mund të vuani nga IBS, sëmundje inflamatore të zorrëve ose hernie përveç sëmundjeve të tjera.

Dr. Roy Parankar, ka treguar për shkaqet e zakonshme që çojnë në dhimbje të papritur të stomakut:

  1. Sindroma e zorrës së irrituar: Kjo shkakton dhimbje barku, ngërçe ose fryrje që shoqërohet me lëvizjen e zorrëve.
  2. Helmimi nga ushqimi: Për shkak të helmimit nga ushqimi, organizmat e dëmshëm kanë tendencë të prodhojnë toksina që shkaktojnë acarim në mukozën e stomakut dhe zorrëve. Kjo mund të rezultojë në inflamacion të dhimbshëm në stomak, të vjella ose lëvizje të lirshme që mund të rezultojnë në dhimbje barku.
  3. Alergjitë ushqimore: Ato mund të çojnë në shqetësime në stomak dhe probleme të tjera të tretjes pas konsumimit të ushqimeve ose pijeve të caktuara. Dikush mund të hasë dhimbje barku shtrënguese për shkak të alergjive ushqimore.
  4. Dhimbja e fshikëzës së tëmthit ose ulcerës:Dhimbja e fshikëzës së tëmthit dhe ulcerës zakonisht përjetohet në pjesën e sipërme të stomakut ose në pjesën e sipërme të barkut.
  5. Gazrat: Gazrat mund të shkaktojnë dhimbje të mprehta në bark dhe mund të çojnë në shumë shqetësime. Mos i injoroni aspak dhimbjet e barkut për shkak të gazrave. Vetëm kërkoni kujdes mjekësor në kohë me ndihmën e një mjeku.
  6. Infeksioni i traktit urinar: Nëse jeni duke përjetuar dhimbje barku të vazhdueshme që po ndikojnë në jetën tuaj të përditshme, atëherë mund të ketë lidhje me infeksion të traktit urinar. Dhimbja e stomakut është një nga simptomat e zakonshme të këtij infeksioni që ka nevojë për një vlerësim të plotë.