19:09 / E Premte, 26 Nëntor 2021 / Medina Shala

Gjenerali i Emirateve të Bashkuara Arabe, i akuzuar për tortura, zgjedhet president i Interpolit

Një gjeneral nga Emiratet e Bashkuara Arabe, i cili është akuzuar për bashkëpunim në tortura, është zgjedhur president i agjencisë globale të policisë Interpol.

Ahmed Nasser al-Raisi, inspektor i përgjithshëm i Ministrisë së Brendshme të Emirateve të Bashkuara Arabe, do të shërbejë një mandat katërvjeçar.

Grupet e të drejtave të njeriut kishin lobuar kundër kandidaturës së tij, duke e akuzuar atë për dështimin për të hetuar ankesat e besueshme për tortura kundër forcave të sigurisë të Emirateve të Bashkuara Arabe.

Gjeneral Raisi hedh poshtë akuzat.

Ai u zgjodh president i Interpolit pas tre raundeve të votimit nga vendet anëtare në asamblenë e përgjithshme të agjencisë në Stamboll, Turqi.

Detyrat e tij do të përfshijnë kryesimin e mbledhjeve të komitetit ekzekutiv, i cili mbikëqyr punën e Sekretarit të Përgjithshëm Jürgen Stock. Z. Stock është një zyrtar me kohë të plotë që mbikëqyr funksionimin e përditshëm të Interpolit.

Gjenerali Raisi shkroi në Twitter se ishte një nder të zgjidhej president dhe premtoi “të ndërtojë një organizatë më transparente, të larmishme dhe vendimtare që punon për të garantuar siguri për të gjithë”.

Në një deklaratë të veçantë, ai deklaroi se Emiratet e Bashkuara Arabe ishin “një nga vendet më të sigurta në botë” dhe se shteti arab i Gjirit vazhdoi të ishte “forca më e rëndësishme për ndryshime pozitive në rajonin më të vështirë të botës”.

Por studiuesja e grupit të fushatës Human Rights Watch, Hiba Zayadin, e quajti atë “një ditë të trishtuar për të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit në mbarë botën”. Ajo tha se gjenerali ishte “një përfaqësues i qeverisë ndoshta më autoritare në Gjirin Persik, një qeveri që barazon mospajtimin paqësor me terrorizmin”.

Zgjedhjet u dënuan gjithashtu nga akademiku britanik Matthew Hedges, i cili ka lëshuar një kërkesë për dëmshpërblim në Gjykatën e Lartë në Londër që akuzon gjeneralin Raisi dhe tre zyrtarë të tjerë të lartë të Emirateve të Bashkuara Arabe për përfshirje në burgosjen dhe torturën e rreme që ai dyshohet se ka vuajtur në Emiratet e Bashkuara Arabe. në vitin 2018.

Avokatët që veprojnë në emër të Qendrës së Gjirit për të Drejtat e Njeriut (GCHR) gjithashtu kanë paraqitur kohët e fundit ankesa zyrtare kundër gjeneralit Raisi në Francë dhe Turqi .

Grupi e ka akuzuar atë për përfshirje në atë që pretendon se është arrestimi dhe torturimi i paligjshëm i mbrojtësit më të shquar të të drejtave të njeriut në Emiratet e Bashkuara Arabe, Ahmed Mansoor, i cili u arrestua në vitin 2017 dhe më vonë u dënua me 10 vjet burg për “shpifje” të vendit në rrjetet sociale media./BBC