07:36 / E Hënë, 16 Prill 2018

GjA�rat e pazakonshme qA� mund ta��i nuhasin qentA�

QentA� qA�moti u ndihmojnA� njerA�zve tA� zbulojnA� drogat, armA�ta�� MirA�po, a e keni ditur qA� miqtA� tanA� me katA�r kA�mbA� mund tA� nuhasin edhe kA�to gjA�ra?

Diabeti
NA� tA� vA�rtetA�, qentA� mund tA� stA�rviten qA� tA� tA�rheqin vA�mendjen e pronarA�ve tA� vet, tA� cilA�t vuajnA� nga diabeti, kurdo qA� sheqeri nA� gjak ngrihet deri nA� nivelin kritik.

Kanceri
Qelizat e kancerit kanA� aromA� karakteristike tA� cilA�n hunda e ndjeshme e qenit mund ta nuhasA�. A�shtA� vA�rtetuar qA� pacientA�t tA� cilA�t vuajnA� nga kanceri i mushkA�rive apo i gjirit, nA�pA�rmjet frymA�marrjes i nxjerrin ato aroma. Prandaj sot qentA� i stA�rvitin qA� ta��u tA�rheqin vA�rejtjen njerA�zve pA�r ekzistimin e rrezikut, duke i marrA� erA� frymA�marrjes sA� tyre.

Bakteret
Nga pA�rdorimi i tepA�rt i pesticideve, bletarA�t amerikan i stA�rvitin qentA� qA� tA� zbulojnA� kosheret e sA�mura, para se ta��i infektojnA� tA� tjerat, hojet e shA�ndosha. Me nuhatjen e shkA�lqyer, qentA� thjeshtA� ndjekin aromA�n e baktereve e cila shkakton sA�mundjen e njohur si a�?murtajaa�? amerikane e folesA� sA� bletA�ve.

DVD
QentA� mund tA� stA�rviten qA� tA� nuhasin materialin polikarbonat, i cili A�shtA� komponent kyA� i tA� gjitha CD-ve. KA�shtu qentA� kanA� kontribuuar nA� demaskimin e tregtisA� masive tA� DVD-ve tA� falsifikuara.

Trupat e mbytur nA� ujA�
NA� policinA� e SHBA-sA� qentA� shpesh ndihmojnA� pA�r tA� gjetur trupat nA� ujA�. Aroma e trupit tA� mbytur pA�rhapet nA� ujA�, pastaj arrin nA� ajA�r. QentA� atA� aromA� mund ta ndiejnA� nga barka, nga bregu, apo derisa janA� duke notuar.

JashtA�qitjet e balenave
QentA� mund tA� ndjekin aromA�n nga largA�sia prej njA� kilometri e gjysmA�, dhe ta��i A�ojA� shkencA�tarA�t deri te thesari a�?kundA�rmuesa�?. Kur e detekton qeni atA�, i tregon kapitenit tA� anijes nA� atA� mA�nyrA� qA� lA�kundet majtas dhe djathtas, apo shtangon veshin e majtA� apo tA� djathtA�.

Mineralet dhe xehet
Qeveria e FinlandA�s ka financuar programin e stA�rvitjes sA� qenve pA�r detektimin e sulfiteve tA� vlefshme. Kur shkA�mbinjtA� janA� nA� fazA�n e shpA�rbA�rjes, lirohet aroma e ngjashme me vezA�t e prishura, tA� cilat qentA� mund lehtA� ta��i zbulojnA�, gjA� qA� ka rA�ndA�si tA� madhe ekonomike.

A�imkat shtA�piake (Cimex lectularius)
A�imka e shtA�pisA� A�shtA� parazit i cili ushqehet me gjakun e njeriut, maces, qenit dhe kafshA�ve tA� tjera, mirA�po mA� sA� shpeshti gjen vend tA� pA�rshtatshA�m nA� mobiliet tona a�� nA� krevat dhe nA� dyshek. Si pA�rgjigje pA�r kA�tA� problem nA� shtetet perA�ndimore shA�rbimet pA�r dezinfektim kanA� filluar si ndihmA�s qA� me vete tA� marrin qentA� tA� cilA�t mund tA� nuhasin kA�ta parazitA� nA� shtA�pi. Shkalla e tyre e saktA�sisA� shkon mA� shumA� se 96 pA�r qind.