16:49 / E Mërkurë, 13 Mars 2019

Gjërat që duhet të dini kur ftoheni…

Trupi i njeriut ka një zonë të madhe sipërfaqeje që është në kontakt me botën e jashtme; shumica e kësaj vjen nga organi më i madh i trupit-lëkura e juaj.

Lëkura arrin të mbrojë njërin nga shumëllojshmëri e kërcënimeve të mundshme si pasojë e shëndetit.

Kontakti i shpesh me botë ne jashtme përmes hundës, gojës dhe prekjes ka të bëjë me ftohjet e brendshme.

Kur marrim frymë, ajri hyn përmes këtyre hapjeve përpara se të shkojë në hapësirën e pjesës së prapme të hundës dhe të gojës, dhe pastaj poshtë në qafë, përpara se të vazhdojë në mushkëri dhe ndërmjet bronhitit, tubat që mbajnë ajrin në mushkëri, ku ndodhë edhe shkëmbimi i gazit.

Të gjitha janë sipërfaqet e trupit të veshura me qeliza të specializuara që na mbrojnë nga patrogjenët dhe lloji i specializuar i qelizave ndryshon në varësi se ku janë në trup, transmeton Indeksonline.

Lufta fillon…

Qelizat e specializuara që vijojnë sistemin e frymëmarrjes prodhojnë një substancë ngjitëse të quajtur mukozë, e cila kap bakteriet, viruset dhe grimcat e pluhurit, të cilat më pas i pengojnë ata të hyjnë në indet e trupit. Këto qeliza gjithashtu kanë një tjetër përshtatje: qime të vogla.

Kjo shkallë lëvizëse mucociliare është një linjë e dytë mbrojtjes.  Ajo i mundëson trupit që të heqë qafe grimcat që janë bllokuar në mukozë duke i zhvendosur në majë  para se t’i gëlltisim ato.

Asnjë dhimbje nuk ka fituar

‘Hidhërimi’ është një gjë e mirë, pavarësisht se fyti i është i kuq dhe i përflakur. Kjo skuqje dhe inflamacioni vjen nga enët e gjakut-duke lënë më shumë rrjedhjen e   gjakut në indet e infektuara të cilat, nga ana tjetër, sjellin më shumë qeliza të bardha të gjakut për të luftuar agjentin infektiv.

Mukozë dhe gëlbazë

Fyti i lënduar dhe i lëngshëm ka të bëjë pikërisht me mukozën dhe gëlbazin. Mukoza që mbron rrugët tona të frymëmarrjes prodhohet edhe në vende të tjera të trupit, duke përfshirë edhe sistemin gastrointestinal.Në total ne prodhojmë diku prej 1.5-21 në një ditë të shëndetshme.

Kollitja

Kollitja është një mekanizëm mbrojtës, shërben për të pastruar rrugët e frymëmarrjes nga lëngjet dhe substancat e tjera, për të siguruar që ajri të rrjedhë lirshëm në ajër.

Kollitja e shpejtë e shtyn ajrin nga mushkëritë për të provuar të pastrojë çdo pengesë, duke i futur ato në gojë ku pastaj mund të gëlltiten./Indeksonline/