12:08 / E Mërkurë, 19 Shtator 2018 / k.v

Gjithçka që duhet të dini për alergjitë ndaj pulave

Njerëzit me një alergji ndaj pulave mund të kenë një reaksion alergjik pas ngrënies së mishit të pulës ose, ndonjëherë, pasi lëkura e tyre vjen në kontakt me pendët e pulave.

Ndërsa peshqit dhe prodhimet e detit janë shpesh burimet kryesore të alergjive ushqimore, alergjitë ndaj llojeve të tjera të mishit janë më pak të zakonshme.

Shumica e njerëzve me një alergji në pulë do të shohin simptoma të buta pas ngrënies ose prekjes. Megjithatë, disa njerëz mund të zhvillojnë reagime të rënda që kërkojnë kujdes mjekësor, transmeton Indeksonline.

Njerëzit mund të kenë një alergji ose intolerancë ndaj mishit të pulës ose produkteve të tjera të pulave, duke përfshirë puplat ose vezët.

Një alergji, zakonisht përfshin simptoma më të përgjithësuara, të tilla si ënjtje dhe skuqje, ndërsa një intolerancë përfshin çështje të tretjes, të tilla si diarre.

Një kusht tjetër i pazakontë, i njohur si sindromi i vezëve të shpendëve, ndodh kur një person konsum vezë jo të pjekura mirë ose të papjekura fare.

A janë të zakonshme alergjitë ndaj pulave?

Reaksionet alergjike ndaj mishit të pulës janë të rralla. Ato mund të ndikojnë tek të rriturit dhe fëmijët. Shpesh hasen ndër adoleshentë, megjithëse mund të fillojnë rreth moshës parashkollore.

Një alergji në mish pule mund të ndodhë si një alergji primare (një alergji e vërtetë), ose si një alergji sekondare e shkaktuar nga ndër-reaktivizmi me një tjetër alergji, si një alergji ndaj vezëve, edhe pse kjo është e rrallë.

Simptomat kryesore të alergjisë ndaj pulave ose vezëve përfshijnë:

Kollitje, skuqje apo irritim lëkure, dhimbje fyti, fryerje të gjuhës ose buzës, teshtimë, të perziera oeë vjellje, dhimbje stomaku, diarre, sy të fryrë ose lotim./Indeksonline/

Temat: