17:23 / E Shtunë, 01 Tetor 2022 / MSH

Gjumi i keq shkaktar për shfaqjen e kancerit! Nga cilat sëmundje të rënda rrezikohemi

Gjumi i keq mund të shkaktojë edhe kancer në afat të gjatë , thotë Manos Vayakis, pulmonolog-gjumolog.

“Nga shumë studime është treguar se pacientët që vuajnë nga apnea e gjumit zhvillojnë më shpesh disa lloje kanceri si p.sh. të pankreasit. Mekanizmi është kuptuar keq. Me sa duket, gjumi i dobët krijon stres dhe përmes mekanizmave të stresit, kjo bëhet.”

Rrezik shumë më i madh – se sa dihej – për sëmundjet kardiovaskulare, diabetin, hipertensionin

Sipas të dhënave të fundit të paraqitura në studim, rreziku i gjumit të pamjaftueshëm dhe të dobët për sëmundjet kardiovaskulare, hipertensionin dhe diabetin që ishte i njohur për ne, është shumë më i madh se sa besuam deri më sot. Lidhur me korrelacionin midis obezitetit dhe gjumit të dobët, i cili gjithashtu dihet tashmë, Vagiakis shpjegon mekanizmin: Një person që nuk fle mirë ka prirjen të nesërmen, sepse është i lodhur dhe i përgjumur, të hajë ushqime me kalori, të yndyrshme dhe të përpunuara dhe natyrisht të mos lëvizë shumë. Çdo gjë që na prish gjumin, pavarësisht nëse është një kufizim apo një gjendje që shkatërron gjumin, çon në obezitet”.

Pse po e humbasim gjumin?

Në pyetjen se pse na bie gjumi, përgjegjësja përgjigjet: “Në parim kushtet sociale. Rritja e nevojave për punë dhe rritja e detyrimeve familjare dhe sociale. Ky është një faktor i rëndësishëm, por është i kthyeshëm. Nga vëzhgimet dhe matjet është konstatuar se në Amerikë 50 vjet më parë njerëzit flinin 8 orë në ditë, ndërsa sot flenë 6. Faktori i dytë është rasti klasik i pagjumësisë, ku ke kohë të shkosh në shtrat, por edhe kur ti shko, nuk fle.

Dhe një kategori e tretë e problemeve që mund të prishin gjumin , janë kushtet me apnea të gjumit të theksuar. Me apnenë e gjumit, për shkak të ndërprerjes së frymëmarrjes, truri detyrohet të punojë dhe gjysmë zgjuarnë momentin e gjumit, të japë sinjalet e duhura, në mënyrë që të rifillojë frymëmarrjen, në mënyrë që burri të mos shpëtojë”.

Gjumi i dobët është gjithashtu përgjegjës për Alzheimer

Në lidhje me mendimin e të parëve se “fjetja e tepërt është e keqe dhe rri zgjuar sa të jetosh”, zoti Vagiakis shprehet se nuk ka mendim më të gabuar se ky.

“Fatkeqësisht, e kam dëgjuar edhe më parë në intervista të ndryshme. Kjo do të thotë, Thatcher dhe Reagan që e thanë këtë, vdiqën nga çmenduria. Në të cilën shpesh çon gjumi i dobët. Ashtu si Alzheimer, me një mekanizëm që kemi gjetur tani: Alzheimer shkaktohet nga disa proteina që grumbullohen në tru të quajtura amiloidet B. Këto “plehra” largohen nga truri gjatë gjumit. Nëse gjumi nuk është i mjaftueshëm, ato nuk largohen, ngjiten në qelizat nervore dhe i shkatërrojnë ato”.Dhe pyetja që lind në mënyrë të arsyeshme është sa orë duhet të flemë? “Të paktën 7 orë në ditë. Dhe nëse dikush nuk ia del në mbrëmje, mund ta plotësojë në mesditë”.

Gjumi, nëse nuk e respektojmë, na krijon probleme, thekson zoti Vagiakis. “Është një shtyllë bazë biologjike e njeriut. Njeriut i duhen tre gjëra për të jetuar. Ushqim, ujë dhe gjumë. Mund të jetojë 40 ditë pa ushqim, 5 ditë pa ujë dhe 15 ditë pa gjumë. Me fjalë të tjera, gjumi është një nevojë e ndërmjetme, mes ushqimit dhe ujit”.