10:10 / E Martë, 17 Prill 2018

Gjuriq: Duhet tu kA�rkojmA� falje shqiptarA�ve, varreza masive nA� BatajnicA� A�shtA� turpi ynA�

PA�rderisa nA� krye tA� shtetit e tA� politikA�s serbe edhe mA� tutje a�?sundojnA�a�? elementA� tA� politikA�s sA� vjetA�r milosheviqiane, nA� njA� pjesA� e popullatA�s serbe, sidomos te tA� rinjtA� ka filluar tA� shfaqet njA� botA�kuptim i ri pA�r KosovA�n dhe pA�r shqiptarA�t.

Kjo shtresA� e qytetarA�ve serbA�, duke e patuar parasysh nA� rend tA� parA� interesin e popullit serb e kanA� pranuar faktin se Kosova A�shtA� e humbur dhe se Serbia nuk ka mA� as drejtA� morale e as politike qA� tA� kA�rkoj rikthimin e kontrollit politik e institucional tA� KosovA�s.

NA� njA� debat tA� organizuar nga Nisma e tA� RinjA�ve pA�r tA� Drejtat e Njeriut (YIHR) me temA� pA�r dialogun e brendshA�m nA� Serbi pA�r KosovA�n Ivan Gjuriq ka pranuar faktin se a�?Serbia humbi tA� drejtA�n e saj pA�r KosovA�n pA�r shkak tA� mA�nyrA�s se si trajtoi shumicA�n shqiptare tA� KosovA�sa�?.

Gjuriq nA� fjalimin e tij ka shtuar se Serbia duhet tA� kA�rkojA� falje pA�r krimet e kryera nA� KosovA�.

a�?Ne duhet tA� kA�rkojmA� ndjesA� pA�r ta��i hir tA� viktimave tA� luftA�rave dhe krimeve. Ne duhet tA� gjejmA� dhe ndjekim penalisht tA� gjithA� autorA�t e veprave penale, nA� mA�nyrA� qA� tA� paktA�n a�?tA� kA�naqima�? pjesA�risht drejtA�sinA�. Ne duhet tA� pendohemi qA� tA� kemi njA� shans pA�r njA� tA� ardhme normale si njA� shoqA�ri. Ne duhet tA� vendosim pA�rgjithmonA� qA� krimet nuk janA� kryer nA� emA�r tonA�, por nA� emA�r tA� njA� politike qA� kurrA� nuk do tA� lejojmA� kurrA� tA� sundojmA�.a�? ka thA�nA� ai.

MA� poshtA� po u sjellim pjesA�n mA� tA� rA�ndA�sishme tA� fjalimit tA� tij

a�?NA� disa tryeza tA� rrumbullakA�ta brenda kA�tij procesi, disa nga shkaqet e pavarA�sisA� sA� KosovA�s tashmA� mund tA� jenA� tA� turpshme, hapi ynA� i parA� duhet tA� jetA� tA� flasim me tA� vA�rtetA�n me zA� tA� lartA�. PA�r pjesA�n e sA� kaluarA�s qA� nuk A�shtA� folur nA� publikun tonA�. ShumA� gjA�ra tA� pakuptimta pA�r ShqipA�rinA� e Madhe, monumentet orientale, bazat ushtarake dhe tA� ngjashme.

Shumica dA�rrmuese shqiptare nA� KosovA� u diskriminuan nA� mA�nyrA� sistematike,A� nA� kufijtA� e ndarjes, praktikisht ata nuk u lejuan tA� marrin pjesA� nA� jetA�n publike dhe politike, strukturat shtetA�rore, pA�r tA� studiuar dhe pA�r ta��utrajtuar.

Pas 10 vitesh negociatash tentativA� dhe rezistenca paqA�sore, duke studiuar nA� bodrume dhe pA�r tA� shmangur nga bastisjet dhe brutalitetit policor, filloi njA� rezistencA� tA� armatosur, nA� tA� cilA�n ushtria dhe policia serbe iu pA�rgjigj me njA� fushatA� sistematike tA� vrasjes dhe frikA�simit, nA� tA� cilA�n u dA�buan 800,000 njerA�z, shqiptarA� tA� KosovA�s. PA�r tA� parandaluar njA� katastrofA� tA� plotA� humanitare, aleanca e NATO-s nisi njA� fushatA� tA� sulmeve ajrore, pas sA� cilA�s shteti serb tA�rA�sisht u tA�rhoq nga Kosova.

Sipas tA� dhA�nave tA� tashmA� tA� njohura, gjatA� luftA�s nA� KosovA�, janA� vrarA� ose janA� zhdukur gjithsej 13.535 persona. Prej tyre shqiptarA�t pA�rbA�jnA� 10.812, serbA� 2.197 dhe romA�, boshnjakA�, malazezA� dhe joshqiptarA� tA� tjerA�, 526 viktima. PA�r fatin e rrethA� 1700 persona ende nuk ka asgjA� gjurmA�.

SerbA�t duhet ta��u kA�rkojnA� ndjesA� shqiptarA�ve pA�r krimet e kryera nA� KosovA�!

Serbia nuk u rrA�mbye nga Kosova, as nga lufta, as nga marrA�veshja e paqes. Serbia humbi tA� drejtA�n e saj pA�r KosovA�n pA�r shkak tA� mA�nyrA�s se si trajtoi shumicA�n shqiptare tA� KosovA�s. PA�r tA� jetuar nA� paqe njA� nga njA�, duhet tA� nxjerrim nA� pah faqet mA� tA� errA�ta tA� historisA� sonA�. Ne duhet tA� kA�rkojmA� ndjesA� pA�r ta��i hir tA� viktimave tA� luftA�rave dhe krimeve. Ne duhet tA� gjejmA� dhe ndjekim penalisht tA� gjithA� autorA�t e veprave penale, nA� mA�nyrA� qA� tA� paktA�n a�?tA� kA�naqima�? pjesA�risht drejtA�sinA�. Ne duhet tA� pendohemi qA� tA� kemi njA� shans pA�r njA� tA� ardhme normale si njA� shoqA�ri. Ne duhet tA� vendosim pA�rgjithmonA� qA� krimet nuk janA� kryer nA� emA�r tonA�, por nA� emA�r tA� njA� politike qA� kurrA� nuk do tA� lejojmA� kurrA� tA� sundojmA�.

UnA� nuk po flas pA�r gjA�ra abstrakte, por pA�r spote nA� ndA�rgjegjen e shoqA�risA� sonA�, qA� ne duhet tA� lajmA�rojmA� dhe pA�r veten tonA�, jo vetA�m pA�r shkak tA� tA� tjerA�ve. Nuk duhet tA� shkojmA� larg pA�r njA� nga shembujt mA� tA� keq, dhe dA�shmia mA� e mirA� pA�r atA� pA�r tA� cilA�n po flas. VetA�m dhjetA� milje nga vendi ku jemi tani ulur, rreth dhjetA� kilometra nga qendra e Beogradit a�� nA� BatajnicA� a�� ka njA� varr masiv i shkaktuar nga NjA�sia Speciale Anti Terror. MA� shumA� se 700 trupa tA� shqiptarA�ve tA� KosovA�s, prej tA� cilA�ve 75 fA�mijA�, janA� hedhur nA� kA�tA� varrezA� masive tA� cilA�t janA� vrarA� nA� KosovA� dhe janA� transferuar nA� BatajnicA�, e qA� mA� pas janA� djegur dhe varrosur a�� me njA� qA�llim a�� pA�r tA� fshehur krimet e policisA� serbe, ushtarake dhe paramilitare. Shteti, prapa dhe shoqA�ria vendosi ta injorojA� atA�. Ka ende njA� fushA� policie nA� atA� vend, ku tA� gjithA� janA� tA� mbytur nga fjalimet politike nxitA�se nA� lidhje me fuqinA� e policisA� serbe. Nuk ka monument, pllaka pA�rkujtimore, asnjA� shenjA�. AsnjA� nga organizatorA�t, as ekzekutuesit e lA�vizjes sA� trupit nuk janA� ndjekur penalisht. Paimagjinueshme krimi monstruoz u zbulua, para hundA�s sonA�, por me vetA�dije kemi zgjedhur vendin tonA�, por pA�r atA� dhe kompania pA�r tA� folur pA�r BetejA�n e KosovA�s dhe popullit tA� qiellit.a�?