17:31 / E Martë, 28 Mars 2023 / MSH

Harta e re sizmike – E gjithë Shqipëria e rrezikuar nga tërmetet

Në Shqipëri nuk ka më ndarje zonale për rrezikun sizmik, pasi i gjithë territori konsiderohet njësoj i rrezikuar.

Aktiviteti i shtuar sizmik i viteve të fundit ka bërë që ekspertët të vlerësojnë se harta e re sizmike e Shqipërisë, që pritet të publikohet në nëntor, të jetë një dhe jo e ndarë në zona siç është sot. Kjo pasi i gjithë vendi rrezikohet nga aktivitetet sizmike.

“Nuk do të ketë një ndarje zonale të mirëpercaktuar për faktin se efekti i tërmetit shtrihet në hapësirw dhe është e pakuptimtë të kemi një ndarje zonale dhe të themi kjo zonë e territorit është më e prekur apo e rrezikuar në raport me zonat e tjera, kur këto zona në fakt ndërveprojnë me njëra-tjetrën”, thotë sizmiologu Edmond Dushi.

Në hartën e re sizmike, do të rekomandohet që ndërtimet duhet të bazohen tek eurokodi 8 për të përballuar tërmete me magnitudë të lartë.

Sipas ekspertëve, 26 nëntori i vitit 2019 tregoi se tërmetet e fortë janë prezente në Shqipëri. Megjithatë për sizmiologët fakti që i gjithë rajoni, përfshirë dhe Shqipërinë, ka aktivitet të ngjeshur sizmik, nuk është shqetësues.