07:43 / E Hënë, 16 Prill 2018

Historia e njA� prej fotografive tA� dhimbshme nga lufta e KosovA�s

Mustafa Xaja A�shtA� personazhi kryesor i kA�saj fotografie. NjA� burrA� nga qyteti i MitrovicA�s qA� sapo ishte liruar nga njA� burg serb dhe ishte detyruar tA� kalonte kufirin nA� ShqipA�ri.

Momenti mA� prekA�s i kA�saj fotografie A�shtA� kur ai ka nxjerrA� dy fotografi tA� fA�mijA�ve tA� tij qA� ai druhej se u vranA� nga serbA�t mirA�po pas kthimit nA� KosovA� pas luftA�s e kishte kuptuar se familja e tij A�shtA� gjallA� dhe e sigurt.

Peter Turnley A�shtA� njA� fotograf i njohur amerikan qA� ka shpA�rfaqur nA� mediat botA�rore edhe fotografitA� e pamjeve tA� luftA�s sA� fundit nA� KosovA�.

Por ekziston njA� fotografi qA� arrin tA� depA�rtoj nA� ndjenjat e tA� gjithA� atyre qA� e shohin. NjA� pikA�llim i tillA� e ka pA�rshkuar edhe autorin e fotografisA�, tA� cilin edhe pA�r shumA� vite e ka pA�rcjellA� dA�shpA�rimi i pamjes sA� personazhit tA� fotografisA�.

Mustafa Xaja A�shtA� personazhi kryesor i kA�saj fotografie. NjA� burrA� nga qyteti i MitrovicA�s qA� sapo ishte liruar nga njA� burg serb dhe ishte detyruar tA� kalonte kufirin nA� ShqipA�ri. Momenti mA� prekA�s i kA�saj fotografie A�shtA� kur ai ka nxjerrA� dy fotografi tA� fA�mijA�ve tA� tij qA� ai druhej se u vranA� nga serbA�t mirA�po pas kthimit nA� KosovA� pas luftA�s e kishte kuptuar se familja e tij A�shtA� gjallA� dhe e sigurt.

NA� njA� artikull tA� News Week, autori ka treguar gjithA� historinA� e kA�saj fotografie qA� nga momenti kur i A�shtA� afruar Mustafa Xajes e deri tek kthimi i fotografit pA�r tA� kuptuar mA� shumA� rreth jetA�s sA� tij.

a�?MA� ra nA� sy sepse dukej si njA� burrA� i madh dhe i fuqishA�m por ai fshehte brenda vetes shumA� pikA�llim. Ai e nxori kuletA�n e tij dhe mA� tregoi dy fotografi tA� vogla tA� njA� djaloshi dhe vajze tA� mrekullueshmea�?, ishte shprehur vite mA� parA� fotografi Peter Tunley,A�shkruan KultPlus

Kjo fotografi ishte vendosur para dy dekadave nA� ballinA�n e Newsweek International ndA�rsa pA�r kA�tA� tA� pA�rjavshme, autori i fotografisA� kishte treguar i kA�naqur qA� gjendja e tij tani po kapA�rcente pranA� syve tA� shumA� njerA�zve.

a�?Ai duke qarA�, i vuri fotografitA� pranA� fytyrA�s sA� tij. Fotoja mA� pas u vendos nA� koperinA� dhe unA� isha i gA�zuar qA� kaq shumA� njerA�z e panA� gjendjen e MustafA�s, por nuk e dija se A�farA� i kishte ndodhur atij mA� pasa�?, kishte thA�nA� fotografi Tunley.

Pas disa vitesh ai ishte kthyer pA�rsA�ri nA� KosovA�, ndA�rsa kishte marr rrugA�n pA�r nA� MitrovicA�, nA� vendin ku jeton Mustafa Xaja dhe kjo pA�r tA� kuptuar fatin e Xajes dhe familjes sA� tij.

a�?ShumA� mA� vonA� u ktheva nA� KosovA� dhe shkova nA� MitrovicA�, nA� qytetin e MustafA�s. I tregova fotografitA� njerA�zve nA� rrugA� dhe e gjeta MustafA�n duke qA�ndruar vetA�m pak metra larg meje. MA� gA�zoi mA� sA� shumti fakti qA� bashkA�shortja dhe fA�mijA�t e tij ishin gjallA� dhe familja ishte ribashkuar. Gjetja e tyre sA� bashku ishte njA� mA�nyrA� e shkA�lqyer pA�r ta��i dhA�nA� fund vitita�?, kishte pA�rfunduar fotografi Peter Tunley.