23:17 / E Premte, 17 Maj 2024 / FR

Ilaçi eksperimental mund t’i ndihmojë njerëzit të lënë cigaren elektronike

Një ilaç eksperimental kundër nikotinës duket se i ndihmon njerëzit të heqin dorë nga cigaret elektronike, thotë një studim i ri.

Cytisinicline është një substancë natyrale me bazë bimore që lidhet me receptorët e nikotinës në tru, duke reduktuar dëshirat e personave, thanë studiuesit.

Ilaçi është treguar efektiv në ndihmën e njerëzve për të lënë duhanin, edhe pse nuk është miratuar ende nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA).

Tani, rezultatet e provave të reja klinike tregojnë se përdoruesit e cigareve elektronike që merrnin tableta cytisinicline, kishin më shumë se dy herë gjasa të ndalonin me sukses përdorimin e cigareve elektronike pas 9 deri në 12 javë.

“Asnjë mjekim nuk është miratuar nga FDA për ndërprerjen e cigareve elektronike në Shtetet e Bashkuara”, tha studiuesja kryesore Dr. Nancy Rigotti, drejtore e Qendrës së Kërkimit dhe Trajtimit të Duhanit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts. “Studimi ynë tregon se citisiniclina mund të jetë një opsion për të mbushur këtë boshllëk dhe për të ndihmuar cigarxhinjtë e rritur të ndalojnë përdorimin e cigareve elektronike”.

Rreth 11 milionë të rritur amerikanë përdorin cigare elektronike të mbushura me nikotinë, dhe rreth gjysma duan të ndalojnë, por janë shumë të prirur për ta lënë duhanin.

Për provën klinike, 160 të rritur që pinë nikotinë, por nuk pinë duhan, u caktuan rastësisht të merrnin citisinicline ose një placebo për 12 javë, së bashku me terapinë mbështetëse për të lënë duhanin.

Gati 32% e atyre që merrnin citisinicline e kishin lënë me sukses duhanin deri në fund të provës, krahasuar me 15% të atyre që merrnin një placebo.

Rezultatet përputhen me ato të sprovave të mëparshme që testuan aftësinë e drogës për të ndihmuar njerëzit të lënë duhanin, thanë studiuesit.

“Rezultatet e studimit tonë duhet të konfirmohen në një provë më të madhe me ndjekje më të gjatë, por megjithatë janë premtuese”, tha Rigotti në një njoftim për shtyp.