07:49 / E Hënë, 16 Prill 2018

Intrigat e fshehtA�sitA� e xhirimeve tA� skenave erotike

Nicole Kidman kujton shpesh javA�t e kaluara nA� shesh-xhirimet e filmit a�?Eyes Wide Shuta�? (1999) me ish-bashkA�shortin e atA�hershA�m Tom Cruise dhe kineastin Stanley Kubrick. Aktorja ka prekur pak problemin e skenave erotike tA� realizuara me atA� rast dhe vA�shtirA�sitA� e hasura pA�r ta��i xhiruar, duke hedhur dritA� mbi njA� prej gjA�rave mA� tA� vA�shtira tA� punA�s si aktor.

Me kA�tA� problem bashkohen edhe Keira Knightley, Hilary Swank, Charlize Theron, Sharon Stone, Chloe Sevigny, ClA�mA�nce Poesy, Natalie Dormer dhe Maria Schneider.

Nicole Kidman tregon se nA� fillim, Stanley i prishi mendjen dhe e bindi qA� ta��i xhironte skenat erotike, madje arritA�n tA� realizonin pamje aq ekstreme, sa ato nuk u shfaqA�n fare nA� film.

a�?A�do gjA� e bA�ja, sepse ndihesha e sigurt. Nuk mendoja kurrA� se ishte njA� situatA� e pakuptimtA�. Fakti qA� Stanley kishte njA� vajzA�, mA� bA�nte tA� ndihesha mirA� dhe e sigurt. Sillej me mua sikur ta kisha babaa�?, tregon aktorja.

Ti besosh regjisorit A�shtA� e rA�ndA�sishme, por kjo mund tA� mos mjaftojA�, sidomos nA�se partneri nA� film nuk A�shtA� bashkA�shorti yt, si nA� rastin e Kidman.

Ja A�farA� thotA� aktorja Natalie Dormer, qA� interpreton Anna Bolena nA� serialin televiziv a�?I Tudora�?: a�?A�shtA� njA� pA�rvojA� traumatie, me tA� vA�rtetA�. AsnjA�herA� nuk A�shtA� e lehtA�, prandaj duhet tA� kesh besim te skenaristi dhe regjisori, pA�r tA� qenA� e sigurt qA� nuk do tA� mbizotA�rojA� vazhdimisht lakuriqA�sia. KA�tA� mund ta krahasoj me vizitat mjekA�sore qA� bA�jmA� ne gratA�: nuk A�shtA� kurrA� e kA�ndshme, por e bA�n pA�r njA� qA�llim tA� mirA�a�?.

NA� fakt, ekzistojnA� mA�nyra tA� ndryshme pA�r tA� ndihmuar aktorA�t dhe aktoret. PA�r shembull, A�arA�afA�t mund tA� pA�rdoren nA� mA�nyrA� strategjike, duke nA�nkuptuar pA�r audiencA�n sikur personazhet janA� krejtA�sisht tA� zhveshur, kur nA� fakt nuk janA�. Dhe nA�se regjisori dA�shiron qA� a�?maskimia�? tA� jetA� i sigurt, tA� mos zbulohet aksidentalisht, mund ta��u kA�rkojA� kostumografA�ve tA� qepin rroba nA� ngjyrA�n e mishit.

Pastaj nA� montazh muzika e duhur dhe skenat erotike tA� ndA�rthurura sA� bashku mund ta bA�jnA� tA� paharrueshA�m filmin, duke ruajtur tA� pazbuluara pjesA�t intime tA� trupit. NA�se ka ndonjA� skenA� tA� pazakontA�, mund tA� korrigjohet me tA� ashtuquajturin set i mbyllur: nA� shesh-xhirim qA�ndrojnA� vetA�m regjisori dhe protagonistA�t e filmit, ndA�rkohA� qA� tA� gjithA� tA� tjerA�t nxirren jashtA�.

Ky A�shtA� njA� rregull i pashkruar nA� botA�n e kinemasA�, por qA� u pA�rdor nga regjisori Nicolas Roeg pA�r filmin a�?NA� Veneciaa�� njA� dhjetor i kuq shokuesa�?, me aktorA�t Donald Sutherland dhe Julie Christie, tA� cilA�t realizuan njA� skenA� tA� nxehtA� dashurie qA� mA� pas hyri nA� histori.

a�?Nuk u thashA� atyre instruksione tA� veA�anta rreth asaj qA� duhej tA� bA�nin. Ishte njA� skenA� intime, qA� kA�rkonte njA� xhirim intim, ndaj mendova qA� ishte e mjaftueshme tA� ishin vetA�m ata, unA� dhe kameramania�?, kujton Roeg.

Rasti i demonstruar nga regjisori Nicolas Roeg duhet tA� jetA� shembull pA�r tA� gjithA� tA� tjerA�t. Nuk ka pse tA� bA�hen pA�rjashtime.

GjatA� xhirimeve tA� skenave erotike, personat e panevojshA�m duhet tA� dalin jashtA�. Jo mA� kot, disa aktore pA�rfshijnA� nA� kontratat e tyre njA� klauzolA� qA� e ndalon lakuriqA�sinA�. KA�tu bA�jnA� pjesA� Julia Roberts, Scarlett Johansson dhe Sarah Jessica Parker.

Por ka edhe nga ato qA� pranojnA� tA� zhvishen, por me njA� lloj tjetA�r klauzole, e ashtuquajtura a�?nudity ridera�?, qA� e pA�rkthyer do tA� thotA�: a�?unA� xhiroj e zhveshur, por them fjalA�n e fundit pA�r montazhin e atyre skenavea�?.

NA� kA�tA� kategori bA�jnA� pjesA� Charlize Theron, Neve Campbell dhe Sharon Stone. Zhveshja A�shtA� e vA�shtirA� pA�r njerA�zit, imagjinoni sa e vA�shtirA� A�shtA� njA� shesh-xhirimi dhe para shumA� njerA�zve qA� tA� shohin.

MegjithatA�, edhe kjo ka njA� antidot. Ja pA�r shembull A�farA� thotA� ClA�mA�nce Poesy, Fleur Delacour e Harry Potter: a�?Njoh persona si Keira Knightley qA� kthejnA� disa gota alkool para xhirimeve. PA�r sa mA� pA�rket mua, arrij ta menaxhoj situatA�n, duke mos i parA� mA� ato skena, pasi i interpretoja�?. Ashtu siA� e theksojnA� edhe aktorA�t, A�do film ka vA�shtirA�sinA� e vet.

Chloe Sevigny, pA�r shembull, nuk pati asnjA� lloj problemi qA� tA� realizonte filmin a�?Brown Bunnya�? (regjisor dhe bashkA�protagonist ishte Vincet Gallo). Madje duke kujtuar skenA�n e dashurisA� mes saj dhe Hilary Swank tA� realizuar nA� filmin a�?Boys Dona��t Crya�?, thotA�: a�?A�do gjA� ishte koreografi. Regjisori fliste me ne gjatA� gjithA� kohA�s, duke na udhA�zuar se A�farA� tA� bA�nim. Vazhdimisht thoshte a�?VA�re dorA�n kA�tu, mbaje kokA�n kA�shtu dhe tani njA�herA�sh do tA� keni njA� orgazA�ma��. Dua tA� them se A�shtA� e lehtA� kur tA� drejton dikush nA� mA�nyrA� kaq tA� saktA�a�?.

Por jo gjithmonA� gjA�rat shkojnA� vaj, pavarA�sisht rrjetit tA� sigurisA� qA� ndodhet pA�rreth. NA� vitin 2007, 35 vjet pas interpretimit tA� njA� skene erotike sA� bashku me Marlon Brando (nA� filmin a�?Tangoja e fundit nA� Parisa�?), Maria Schneider deklaroi: a�?Marlon vazhdonte tA� mA� thoshte qA� tA� mos shqetA�sohesha, qA� ishte vetA�m njA� film, por teksa xhironim, megjithA�se unA� isha e vetA�dijshme se ajo qA� po bA�ja nuk ishte reale, qava me tA� vA�rtetA�. U ndjeva pak si e pA�rdhunuara�?.