16:19 / E Diele, 23 Qershor 2019 / indeksADMonline

Islanda në prag të recesionit për shkak të rënies së numrit të turistëve

Rënia e madhe e numrit të turistëve pas falimentimit të linjës ajrore Wow Air, e shtyu Islandën në prag të recesionit, i cili, sipas vlerësimeve të Bankës Qendrore, do të jetë mjaft i thellë.

Analistët parashikojnë një rënie të PBB-së deri në 1.9 për qind.

Bankrotimi i Wow Air ndikoi negativisht në ishullin e vogël të Atlantikut të Veriut, e cila arriti një rimëkëmbje spektakulare nga kriza financiare pikërisht duke iu falënderuar ‘bumit’ të industrisë së turizmit.

Fluksi i turistëve është bërë më i spikatur pasi “The Game of the Throne” u filmua në disa vende në ishull.

Statistikat zyrtare tregojnë se Islanda në vitin 2010 u vizitua nga 488,000 turistë, për të arritur këtë numër deri në vitin 2017 në 2.24 milionë.

Kjo rezultoi në një pjesë të fortë të turizmit në ekonominë valutore të vendit, e cila u rrit nga 26.4 për qind në 2013 në 42 për qind në 2017, në 503.3 miliardë në kruna islandeze ose 3 miliardë euro.

Shkalla e papunësisë, megjithëse ende e ulët në korniza botëror, pasi u rrit nga 3 për qind në fillim të vitit në 3.6 për qind, ndërsa Banka Qendrore uli normën e interesit me 0.5 për qind në muajin maj.

“Ne jemi të gatshëm për mundësinë e një recesioni më të thellë dhe të dhënat për vizitat turistike sugjerojnë se kjo mund të ndodhë”, tha për guvernatori i Bankës Qendrore, Mar Gudmundson.