15:31 / E Shtunë, 04 Maj 2019 / indeksADMonline

Japoni, kush është perandori i ri (dhe mund të përdorë mediat sociale)

Debutimi me frak të zi dhe buzëqeshje enigmatike (por e bukur). Vlerësim për babain e tij, Akihito, i cili abdikoi në moshën 85-vjeçare (dhe pas 30 vjetësh të mbretërimit të tij): “Madhëria e tij është tani Perandor”

Naruhito u ngjit në Fronin e Krizantemës dhe ky është viti 1 i epokës Reiwa dhe Japonia shpreson për një rregull të ri dhe një harmoni të re. Ka qenë ora 10:30 në Tokio kur ka filluar ceremonia.

Rituali dhe mysafirët

Në “Matsu no Ma”, dhoma me dysheme me pisha në zemër të pallatit, ku një ditë para se të abdikohej pas tridhjetë viteve të mbretërimit të Akihito, euhanjtë hyjnë duke bartur thesaret e shenjta të mbyllura në kuti (një shpatë, xhevahir dhe një pasqyrë), dy vulat, vulën e shtetit dhe atë perandorake. Në podium ka vetëm një karrige druri, e thjeshtë. Por perandori i ri nuk pritet të ulet. Dje së bashku me Akihito ishte gruaja e tij Masako, sot Naruhito është vetëm: kjo pjesë e ceremonisë përjashton princeshat.

Akti i dytë i ngjitjes në fron ka një tingull të shkurtër. Naruhito lexoi nga një pergamene disa fjalë pothuajse të gjitha të dedikuara për babain. Ai pranoi “Madhëria e tij tani emëruese e perandorit”, të ketë frymëzuar dhe “me dhembshuri i shërbeu popullit japonez për tridhjetë vjet”.

Gruaja e perandorit

Gjashtë princeshat e familjes ishin gjithashtu të pranishme, më në fund. Në podium, pranë Naruhito, ishte Masako, 55 vjeç, gruaja e perandorit të ri. Edukuar në Harvard dhe Oksford, ajo ishte një diplomate e shkëlqyer karriere kur u martua me princin e kurorës Naruhito më 1993. Pastaj Masako u sëmur: pas një qëndrimi shumë të gjatë u bë e ditur se vuante nga “çrregullimi i adaptimit”.

Përkthyer: ishte grimcuar nga makina e ceremonisë rigoroze që e kishte detyruar të anulonte personalitetin e saj; ajo gjithashtu ishte torturuar nga detyrimi për të dhënë një trashëgimtar të perandorisë, një fëmijë mashkull. Ajo kishte vetëm një fëmijë (Aiko, në vitin 2001), duke zhgënjyer tradicionalistët e njohur. Kohët e fundit Masako është shëruar, tha se ndihej i pasigurt, por me gjithë brishtësinë e tij, ai premtoi se do t’i shërbente popullit duke përmbushur detyrat e tij të reja perandorake. Në vitin 2006 lindja e një mashkulli, Hisahito, i biri i Akishinos, vëllai më i vogël i Naruhitos, zgjodhi problemin e trashëgimisë. Mjekët e familjes perandorake paralajmërojnë se princesha është ende e brishtë, duke u nënshtruar uljeve dhe ngritjeve.

Vitet më të bukura

Historia e Masako sjell suksesin e perandorisë në një dimension njerëzor. Në moshën 59-vjeçare, perandori i ri ka një pamje rinore. Por ka absorbuar goditje të forta: presionet për të pasur një djalë dhe depresionin e Masakos, të thyer nga tejkalimi i kufizimeve absurde dhe të përjetshme të vendosura nga gjykata, duhet ta kenë vënë në provë. Në të kaluarën, Naruhito dolinë pah, duke kritikuar publikisht sistemin që e bëri gruan e tij të sëmurë. Një fakt i jashtëzakonshëm, kështu që ai donte të ishte një njeri i familjes përpara një sovrani.

Naruhito ka studiuar në Oksford, i specializuar në studimin e Thames, është i ndjeshëm ndaj problemeve mjedisore, ka shkruar një memoar për atë që ai e quan “vitet më të mira të jetës sime” në Angli, kur ai duhej (mundte) t’i vinte vetë këmishët në lavatriçe.

Tundimi i mediave sociale

Konstitucionalistët e Tokios dhe shkencëtarët politikë argumentojnë: çfarë roli do të luajë perandori i ri? A mund të ruajë të drejtën për të shprehur pikëpamjet e tij? Apo do të duhet të qëndrojë i qetë dhe të kufizohet në përshëndetjen e të afërmve të tij nga larg? “Kushtetuta parashikon që perandori të përqendrohet vetëm në funksionet zyrtare dhe ceremoniale”, paralajmëron juristi Hidetsugu Yagi. Rika Kayama, një psikiatër dhe autor i një libri mbi gratë perandorake, thotë se “çifti Naruhito-Masako duhet të përdorë rrjetet sociale për të nxjerrë mendimet e tyre. Nëse jo me fjalë, së paku me fotografi në Instagram”. Në këtë Naruhito ka vazhduar: nga trashëgimtar në fron ai ka rënë dakord të shkrepë një selfie me turistët-subjektet. Një perandor që sot e kufizoi veten për të ekzistuar nuk do të kishte besim dhe ndjeshmëri të popullit japonez.