23:47 / E Hënë, 21 Shtator 2020

Jo gjithmonë guxoni të përdorni paracetamol

Paracetamoli, i njohur në termin mjekësor si analgjetik, ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve në çfarëdo pjese të trupit.

Ky medikament vjen në formën e tabletave dhe shurupit. Doza e rekomanduar për të rriturit është 1g (1000mg) për dozë dhe 4g (4000mg) në ditë.

Por, marrja e tij duhet të shmanget nëse gjeni veten në rrethanat e poshtëcekura:

– Nëse keni alergji ose jeni të ndjeshëm ndaj ndonjë përbërësi në paracetamol

– Keni probleme me mëlçi ose veshka

– Keni marrë një medikament tjetër që përmban përbërësit e njëjtë me paracetamolit

– Keni marrë hollues gjaku (p.sh. aspirin)

Fëmijët nën moshën gjashtë vjeçare, përveç nëse merren me mbikëqyrje Paracetamoli duhet të përdoret me kujdes nëse jeni nën efektin e alkoolit.

Efektet anësore të paracetamolit mund të përfshijnë: ethe, dhimbje stomaku, humbje oreksi etj.