23:00 / E Diele, 28 Maj 2023 / AR

Këngëtari i famshëm në telashe ligjore

Policia në Berlin tha të premten se ka hapur një hetim ndaj Roger Waters  mbi një kostum që bashkëthemeluesi i Pink Floyd kishte veshur kur performoi në kryeqytetin gjerman javën e kaluar.

Imazhet në mediat sociale treguan Waters duke qëlluar me një mitraloz imitues ndërsa ishte i veshur me një pallto të gjatë të zezë me një shirit të kuq. Policia konfirmoi se një hetim u hap mbi dyshimet se konteksti i kostumit mund të përbëjë një glorifikim, justifikim ose miratim të sundimit nazist dhe për rrjedhojë një shqetësim të qetësisë publike.

Pasi të përfundojë hetimi i policisë, çështja do t’i dorëzohet prokurorëve të Berlinit, të cilët do të vendosin nëse do të ndjekin ndonjë akuzë. Waters hodhi poshtë akuzat në një deklaratë të shtunën herët në Facebook dhe Instagram, duke thënë se “elementet e performancës sime që janë vënë në pikëpyetje janë mjaft qartë një deklaratë në kundërshtim me fashizmin, padrejtësinë dhe fanatizmin në të gjitha format e tij”. Ai pohoi se “përpjekjet për t’i portretizuar ato elemente si diçka tjetër janë të pasinqerta dhe të motivuara politikisht”.

Roger është kritikuar gjithashtu  për mbështetjen e tij për lëvizjen BDS, e cila bën thirrje për bojkot dhe sanksione kundër Izraelit. Ai ka hedhur poshtë akuzat për antisemitizëm. Autoritetet në Frankfurt u përpoqën të parandalonin një koncert atje të planifikuar për 28 maj, por artisti  e sfidoi atë lëvizje me sukses në një gjykatë lokale. Në Mynih, këshilli i qytetit tha se kishte shqyrtuar mundësitë e ndalimit të një koncerti, por arriti në përfundimin se nuk ishte ligjërisht e mundur të anulohej një kontratë me organizatorin. Dalja e tij u shoqërua me një protestë ku mori pjesë lideri i komunitetit lokal hebre.