12:15 / E Martë, 03 Tetor 2017 / indeksADMonline

Këta janë shkenctarët që fituan Nobelin për fizikë

Shkenctarët, Rainer Weiss, Barry Barish dhe Kip Thorne kanë fituar Çmimin Nobel për Paçe në fushën e fizikës, për vëzhgimin e valëve gravitacionale.

Treshja është nderuar për kontributin e tyre në projektin e ashtuquajtur LIGO, që me sukses konfirmoi parashikimet e teorisë gravitacionale të relativitetit të Albert Einstein, pas 100 viteve.

“Kjo është krejtësishtë e re dhe më ndryshe, hapë bëtët që si kemi parë më herët”, ka thënë Akademia në një njoftim.

Ata kanë monitoruar përplasjet e dy vrimave të zeza, pas 1.3 milion vitesh që kur ka ndodhur përplasja në hapësirë./rel