10:45 / E Shtunë, 13 Janar 2018

Këto janë disa nga tregimet më të mira britanike

Nëse ndonjëherë do t’ju kërkohej që të përmendi një roman të njohur, apo edhe një poemë të njohur, me siguri që do të ndjehuni të qetë nga koka juaj.

Për këtë nganjëherë provoni dhe mendoni për titujt e disa tregimeve të famshme të shkurtra.

Kjo mund të jetë për shkak se ata janë më pak fitimprurës sesa novela dhe më pak të studiuar se poezia, por tregimet e shkurtra kanë tendencë të bien në diçka të një vendi letrar të askujt.

Disa prej tyre janë qesharake dhe të mira, transmeton Indeksonline.

Shikoni më poshtë 12 tregimet më të mira Britanike:

1:”Ligji gjysmë-mown”, nga Dan Powell (botuar në The Best Short Stories britanik 2012)

Një grua e ve që po lufton për të marrë vesh me vdekjen e papritur të burrit të saj.

Pse duhet ta lexoni atë?

Paralajmërim i drejtë, ky është një vjedhës i vërtetë. Është gjithashtu një nga tregimet më të vështira dhe të shkruara me bukuri që kam lexuar ndonjëherë. Përshkrimet e thjeshta dhe të drejtpërdrejta të personazhit kryesor që shkon për jetën e saj të përditshme në prag të humbjes së saj i japin kësaj përrallë një ndjenjë realizmi, gjë që e bën paragrafët e fundit edhe më të zemrës.

2. “Deti në Birmingham”, nga Mick Scully (botuar në 2014)

Drama shpaloset në një shtëpi të kujdesit pasi një pacient sulmon një tjetër.

Pse duhet ta lexoni atë?

Ka shumë përbërës të rëndësishëm për një histori të shkurtër, por unë mendoj se një nga gjërat më të rëndësishme – gjëja më e mundshme për t’ju bërë të kujtohet një histori shumë kohë pasi ta keni ri-braktisur librin – është rreshti i fundit. Për disa arsye, rreshti i fundit i “Detit në Birmingham” qëndruan vërtet me mua. Është e përsosur afër një historie që është shqetësuese, misterioze dhe shkruar shkëlqyeshëm. Shtëpitë e infermierisë shpesh nuk shfaqen si cilësime për tregime të krimit dhe misterit, por Mike Scully përdor një efekt të madh këtu.

3. “Ne valë dhe thirrje”, nga Jon McGregor (botuar në 2012)

Një notar lufton kundër rrymës ndërsa ngadalë është tërhequr për të parë.

Pse duhet ta lexoni atë?

Kjo mund të jetë tregimi i parë i shkurtër që kam lexuar ndonjëherë që ishte shkruar në personin e dytë. Më kujtohet kur mendova se ishte një vendim i çuditshëm kur fillova të lexoj, por shpejt u thitha. Dhe në këtë rast, stili funksionon mirë. Historia ka të bëjë me llojin e tragjedisë për të cilën lexoni, por nuk presin kurrë të përjetoni veten – transmetimi i dytë i personit e bën atë të ndihet sikur tregohet një histori për ju , gjë që ju ndihmon të vendosni veten në këpucët e karakterit kryesor.

 

4. “Hapësira e Errët në Shtëpinë e Shtëpisë në Xhennet në Qendrën e Botës”, nga Robert Shearman (botuar në Tregimet më të mira Britanike të Shkurtra 2012)

Lloj i vështirë për t’u përmbledhur shkurtimisht, por në thelb është një  zgjerim i ditëve të sotme të Adamit dhe Evës (i kompletuar me një Perëndi spektakular të dobët).

Pse duhet ta lexoni atë?

Si një shkrimtar super-talent, Robert Shearman është qartë një njeri shumë imagjinativ. Ky tregim i shkurtër është një nga më kreativët që kam lexuar – është zbavitëse, është e errët, dhe mbi të gjitha ajo ndjehet si një marrje shumë origjinale në një përrallë të vjetër.

5. “The Stormchasers”, nga Adam Marek (botuar në 2013)

Për çfarë po ndodh? 

Një baba merr djalin e tij në një makinë për të provuar për të gjurmuar një stuhi.

Pse duhet ta lexoni atë?

Përshkrimi i mësipërm nuk e bën këtë histori të drejtësisë, por nuk dua të them shumë, sepse rrezikon t’i japë fund përfundimit. Ajo që unë do të them është se ndërsa The Stormchasersështë një nga tregimet më të shkurtra në këtë listë, ai paketon një grusht shumë të madh. Ashtu si stuhia e përmendur në titull, ka një ndjenjë të ndërtimit të diçkaje, pasi kjo përrallë përparon. Dhe përfundimi, kur vjen, është vërtet shqetësues.

6. “The Landlady”, nga Roald Dahl (botuar në The Short Stories të mbledhura të Roald Dahl)

Për çfarë po ndodh? 

Një burrë e kupton se ka diçka të çuditshme për pronarin e tij pasi ai arrin në një B & B.

Pse duhet ta lexoni atë?

Mirë, kështu që ky është një që mund të keni lexuar, por unë jam duke e përfshirë atë, sepse është një rrugë e gjatë nga puna më e famshme e Dahl (ose edhe historia e tij më e famshme) dhe është një lexim i madh. “The Landlady” është një nga ato tregime klasike ku menjëherë duhet të riktheheni dhe të lexoni pasazhe të caktuara për të dhëna pasi ta keni përfunduar atë – është origjinale, është shqetësuese dhe kthesa përfundimtare duhet të jetë një nga më të mirat e Dahlit.

 

7. “Flokët e Slutit”, nga John Burnside (botuar në 2011)

Pse duhet ta lexoni atë?

John Burnside është një tjetër shkrimtar i shkëlqyer i shkrimit të shkurtër – koleksionet e tij Diçka si e lumtur dhe djegia e Elvisit janë të vlefshme për të kontrolluar – me një prirje për të dhënë një kthesë të re në disa tema mjaft të errëta. “Flokët e Slutit” është shembulli i përsosur i kësaj. Fillon si një histori e zymtë dhe e dëshpëruar për dhunën në familje, por elementi spekulativ i jep historisë një dimension ekstra – dhe jashtëzakonisht intrigues – ekstra.

8. “Në mes të fletëve”, nga Ian McEwan (botuar në mes të fletëve)

Për çfarë po ndodh? 

Një baba përballet me ndjenjat e errëta që ka ndaj vajzës së tij.

Pse duhet ta lexoni atë?

Një tjetër histori më pak e njohur nga një autor i emrit të madh, dhe një tjetër përrallë me një linjë të fundit të paharrueshme. Në mes të fletëve është një nga koleksionet e hershme të McEwan të tregimeve të shkurtra, shumë prej të cilave merren me disa tema shumë të errëta. Në mes të fletëve është një nga ato. Ashtu si shumë nga puna e hershme e McEwan-it, është një studim shqetësues psikologjik i treguar nga perspektiva e kryerësit. Nuk është një lexim i lehtë, por një ide shkatërruese.

9. “Kur ju rriteni në veten tuaj”, nga Ross Raisin (botuar në 2013)

Për çfarë po ndodh? 

Një futbollist i ri përpiqet të arrijë marrëdhënien me seksualitetin e tij.

Pse duhet ta lexoni atë?

Një nga gjërat më të mëdha në lidhje me antologjitë e tregimeve të shkurtra është se ato shpesh çojnë tek ju për të lexuar tema dhe tema që nuk mund të hasni zakonisht. “Kur ju rriteni në veten tuaj” ishte rrëfimi i parë që kam lexuar për botën e futbollit, për shembull, dhe do të jetë një veprim i vështirë për t’u ndjekur. Sigurisht, nuk ka të bëjë me futbollin; është për homofobinë. Është gjithashtu rreth luftës për të gjetur se kush jeni dhe mënyrat në të cilat kjo luftë mund të shfaqet.

 

10. “Wide and Deep”, nga Sokrat Adams (botuar në 2012)

Një pacient i çmendurisë në një shtëpi të kujdesit reflekton në jetën e tij.

Pse duhet ta lexoni atë?

Duke ardhur në pak më shumë se dy faqe, kjo është lehtë historia më e shkurtër në këtë listë. Por vetë përrallë mbulon një jetë të tërë, dhe e bën këtë në një mënyrë tepër delikate dhe shkatërruese.

11. “Tregime për gjumë për Yasmin”, nga Robert Shearman (botuar në 2013)

Për çfarë po ndodh? 

Një nënë përpiqet të mbrojë vajzën e saj nga errësira që vetë e përjetoi si fëmijë.

Pse duhet ta lexoni atë?

Një tjetër histori e shkëlqyeshme e Robert Shearman, e shkruar në të njëjtin stil dredha-dredha, të zhdukura, si e para. Kjo është edhe më e errët, edhe pse – zhanër-mençur është më shumë në fund horror e spektrit – dhe ajo vjen me një pasazh veçanërisht të zymtë në lidhje me tregimet e gjumit që është shkulur veten në kujtesën time.

12. “Break Winter”, nga Hilary Mantel (botuar në 2011)

Për çfarë po ndodh? 

Një çift janë në rrugën e tyre nga aeroporti për të filluar festën e tyre kur shoferi i tyre godet diçka në rrugë.

Pse duhet ta lexoni atë?

Hilary Mantel ka një rekord të provuar me një histori të gjatë historike, por rezulton se ajo është një dorë e zbehtë edhe në tregimet e shkurtra. Ky është një tjetër shembull klasik i një fundi të mirëfilltë të kthesës dhe fuqisë shkatërruese që mund të shkaktohet nga një linjë përfundimtare e dorëzuar.