13:56 / E Martë, 17 Nëntor 2020 / R

Këto sëmundje shkaktojnë mbipeshë

Në raport me akumulimin e peshës së tepërt, rreziku i zhvillimit të kancerit gjithashtu rritet, sipas gjetjeve të shkencëtarëve norvegjezë të mbledhur nga 137,000 gra.

Në raport me akumulimin e peshës së tepërt, rreziku i zhvillimit të kancerit gjithashtu rritet, sipas gjetjeve të shkencëtarëve norvegjezë të mbledhur nga 137,000 gra.

Ato janë ndjekur për 18 vjet, dhe një rrezik në rritje është vërejtur në kanceret e gjirit, zorrës së trashë, endometrit, vezores, pankreasit, veshkave, fshikëzës së tëmthit, stomakut, mëlçisë, ezofagut, trurit, tiroides dhe disa lloje të mielomës.

Rritja më e madhe e rrezikut lidhet me kancerin endometrial – kjo formë e kancerit ishte mesatarisht dy herë më e zakonshme në subjektet me mbipeshë.

Shkencëtarët gjithashtu tregojnë një rritje mesatare prej 95 për qind të rrezikut të shfaqjes së kancerit në veshka. Rritja më e madhe e rrezikut ishte e pranishme në pjesëmarrësit e studimit me shtimin më të madh të peshës.