18:30 / E Hënë, 17 Shkurt 2020 / indeksADMonline

Këto vitamina janë plotësisht të padobishme

Për të përballuar mungesën e vitaminave, duhet të hamë më shpesh një lloj ushqimi të caktuar që plotëson nevojat ditore.

Nëse ushqimi nuk është i mjaftueshëm, shtesat përdoren më shpesh. Sidoqoftë, jo të gjitha shtojcat janë aq efektive sa mund të mendohet.

Shtojcat e padobishme

Vitamina C

Shumë njerëz besojnë se shtojcat e vitaminës C janë të mira për trajtimin e ftohjes. Sidoqoftë, hulumtimet kanë zbuluar që ndërsa disa mund të përfitojnë nga këto shtesa, nuk ka efekte të qëndrueshme të arritura me vitaminën C. Në rastin e një ftohjeje, është gjithmonë më mirë të hani ushqime të pasura me vitaminë C si dredhëza, portokall ose brokoli.

Vitamina A

Kjo vitaminë është e rëndësishme për shëndetin e shikimit tonë. Sidoqoftë, nëse njerëzit kanë një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, nuk kanë nevojë ta marri n si shtesë. Plotësimi i vitaminës A, sipas hulumtimit, mund të ketë një efekt të keq në mushkëritë e duhanpirësve. Në vend të kësaj mund të hani karota.

Vitamina E

Edhe pse shtojcat e vitaminës E besohet se na mbrojnë nga kanceri, studimi ka vërtetuar se ato nuk janë të sigurta dhe madje mund të rrisin rrezikun e kancerit të prostatës. Në vend që të marrim shtesa, mund të hamë spinaq, avokado dhe arra për të sjellë burime natyrale të vitaminës E.

‘Shkrirësit’ e yndyrës

Ka pak prova për të mbështetur efektet që gjoja kanë ‘shkrirësit’ e yndyrës në trup. Djegia e yndyrë është treguar se pengon funksionimin e mëlçisë dhe rrit mundësinë e sulmit në zemër, kështu që ato duhet të shmangen.

Multivitamina

Ata janë ndoshta shtesa më e popullarizuar dietike për shumicën e njerëzve. Shumë janë gjithashtu të bindur se multivitaminat janë thelbësore për një jetë të shëndetshme. Sidoqoftë, studimi zbuloi se përdorimi afatgjatë i tyre në të vërtetë tregoi një efekt të dëmshëm në trup. Përkundrazi, duhet të konsumoni një dietë të shëndetshme plot me lëndë ushqyese thelbësore.

Shtesa që janë efektive

Vitamina D

Kjo vitaminë forcon kockat tona dhe burimi i saj natyror janë rrezet e diellit. Sidoqoftë, ka vende në botë ku njerëzit nuk kanë dritë të mjaftueshme të diellit, dhe për këtë arsye disponueshmëria e kësaj vitamine është zvogëluar. Për shkak se është shumë e vështirë të gjesh në ushqim, mund të jetë e dobishme ta marrësh atë përmes shtojcave.

Acidet yndyrore omega 3

Plotësimi i omega 3 është i dobishëm për njerëzit që nuk hanë peshk. Acidet yndyrore omega 3 ulin presionin e gjakut dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të papritura të zemrës. Shtojcat gjithashtu ndihmojnë në luftimin e inflamacionit dhe përmirësimin e shëndetit të kockave dhe nyja ve duke rritur kalciumin. Njerëzit që ndjekin një dietë vegjetariani duhet të konsiderojnë seriozisht marrjen e kësaj shtese.

Vitamina B12

Kjo vitaminë sigurisht që merret si një shtesë, madje edhe në doza më të larta. Është shumë efektive për njerëzit me mungesë trashëgimore të vitaminës B12 dhe anemi. Është gjithashtu e mirë për njerëzit që kanë zgjedhur një dietë vegjetariani. Ata në të vërtetë mund të marrin vetëm Vitaminë B12 në atë mënyrë.

Shtojcat e proteinave

Kur merren në sasi të sigurt, shtojcat e proteinave konsiderohen të dobishme. Pluhuri i proteinë nga soja përmban aminoacide thelbësore që janë të nevojshme nga trupi për të ndërtuar dhe riparuar indet. Proteinat e viçit, nga ana tjetër, janë treguar se nuk përmbajnë lëndë ushqyese, veçanërisht aminoacide thelbësore.