11:51 / E Martë, 04 Dhjetor 2018

Kimikatet që gjenden në kozmetikë i bënë vajzat të hyjnë në pubertet më herët

Kimikatet që gjenden në parfum dhe locion trupi mund t’i bëjnë vajzat që kalojnë herët nëpër pubertet.

Ato që janë të ekspozuar ndaj substancave të caktuara si fëmijë ose në mitër mund të bëhen adoleshente në një moshë më të re, sugjeron një studim.

Një kimikat i quajtur diethyl ftalate,  i përdorur në parfume dhe kozmetikë dhe i ndaluar vetëm nga BE në përqendrime të konsiderueshme këtë vit, mund të çojë vajzat të fillojnë pubertetin muaj më herët se mesatarja, kanë gjetur hulumtimet.

Të rinjtë gjithashtu filluan periudhat e tyre të hershme pasi u ekspozuan ndaj parabeni metil- një kimik që gjendet në kremra të trupit dhe të duarve./Indeksonline/