22:01 / E Hënë, 26 Shtator 2022 / GF

Kjo është pija që do t’ju shndërrojë në një “robot seksi”

A është alkooli i dobishëm apo i dëmshëm në rritjen e libidos dhe performancës? Përgjigja nuk është e thjeshtë sepse siç shpjegojnë ekspertët, alkooli ka dy “fytyra”, ose thënë ndryshe një veprim të dyfishtë.

Fillimisht, konsumimi i alkoolit, konkretisht i verës, pasi shumica e hulumtimeve janë bërë për verën, shkakton relaksim të sistemit nervor, por në këtë proces dhe me rritjen e marrjes së tij, mund të shkaktojë stimulim të sistemit nervor.

Në të njëjtën mënyrë vera mund të jetë e dobishme ose e kundërta për enët. Alkooli në doza të vogla ndikon në sistemin nervor dhe ul nivelet e katekolaminave, pra hormoneve që shkaktojnë ndër të tjera vazokonstriksion. Për rrjedhojë, pirja e alkoolit në mënyrë të moderuar ka efektin e “relaksimit” të enëve koronare. Gjithashtu ul ritmin e zemrës, që do të thotë se zemra punon me një ritëm më të ngadaltë. Me fjalë të tjera, konsumi i kufizuar i alkoolit favorizon qarkullimin e papenguar të gjakut dhe funksionin e qetë të zemrës.

Nga pijet alkoolike, vera e kuqe  ka një efekt shtesë të dobishëm, përveç efektit të alkoolit: përmban substanca antioksiduese që kontribuojnë në ruajtjen e elasticitetit të endotelit, murit të brendshëm të enëve të gjakut. Nga ana tjetër, një sasi e shtuar e alkoolit ka efektin e kundërt. Shkakton takikardi, një ngjarje që lodh dhe rëndon zemrën.

Një model i ngjashëm mbizotëron në lidhje me dëshirën seksuale. Në doza të ulëta, alkooli mund të ndikojë pozitivisht në dëshirën seksuale sepse shoqërohet me heqjen e frenimeve. Pra, në sasi të vogla, alkooli mund të relaksohet dhe të stimulojë dëshirën seksuale. Nga ana tjetër, alkooli demton sistemin nervor qendror. Prandaj, abuzimi me të mund të çojë në mosfunksionim erektil te meshkujt dhe ulje të dëshirës seksuale tek femrat.