11:34 / E Enjte, 12 Tetor 2017 / indeksADMonline

KMDLNJ reagon ndaj deklaratave të Apostolovës rreth gjendjes nëpër burgje

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut në Prishtinë ka reaguar ndaj deklaratave të Përfaqësueses së Bashkimit Evropian, rreth gjendjes nëpër burgjet e Kosovës.

“Përfaqësuesja e BE–së deklaroi se Kosova ka burgje të mbipopulluara dhe që përballen me radikalizëm dhe dhunë e që në fakt nuk përkon me realitetin nëse mbështetemi nga të dhënat monitoruese nga organizatat joqeveritare që monitorojnë këto institucione”, thuhet në reagimin e KMDLNJ-së.

“Mbipopullimi është fenomen që i takon së kaluarës dhe në Kosovë është e theksuar një qasje e mbrapshtë e ndërtimit të kapaciteteve të reja të burgjeve , në shpërputhje të madhe me nevojat që i ka Kosova, duke e krijuar një përshtypje se shoqëria kosovare është shumë e kriminalizuar”, theksohet në reagim.

KMDLNJ i kundërshton edhe deklaratat e Përfaqësueses së BE-së rreth përhapjes së radikalizmit nëpër burgjet e Kosovës.

Ky pohim, sipas KMDLNJ-së “përdoret kryesisht për qëllime politike”.

“Realisht, të drejtat dhe liritë fetare në burgjet e Kosovës respektohen në përputhje me Ligjin për Liritë dhe të Drejtat Fetare dhe asnjë i privuar nga liria nuk përjashtohet nga këto të drejta, që nga zbatimi i riteve fetare, shënimin dhe festimin e festave fetare , deri te shfrytëzimi i literaturës fetare që e marrin nga shtëpia apo që gjendet në bibliotekat e burgjeve”, theksohet ndër tjera në këtë reagim.