15:13 / E Martë, 19 Maj 2020 / indeksADMonline

Koronavirusi: Ekspertët kanë frikë se do të rriten kostot e sigurimit shëndetësor në Zvicër

Drejtori i Konferencës së drejtorëve të Shëndetisë në Zvicër ka frikë se ndikimi i koronavirusit do të bëjë që të rriten kostot e sigurimeve shëndetësore në Zvicër.

Lukas Engelberger (Christian Demokrats) ka thënë se do të duhet të bëhen ndryshime të rëndësishme nga kompanitë e sigurimeve dhe autoritetet shëndetësore, në mënyrë që të shmanget një rritje e kostove nga viti 2021.

Si rezultat, Engelberger parashikoi se nuk do të ketë rritje të pagave për infermierët në të ardhmen e parashikueshme.

Duke folur me Neue Zürcher Zeitung të martën, Engelberger tha se pandemia ka pasur një ndikim të rëndësishëm në operacionet spitalore – dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë në një afat të shkurtër dhe mesatar.

“Presioni i kostos thjesht nuk do të largohet – përkundrazi. Shpenzimet më të larta të sigurimit shëndetësor janë veçanërisht të dhimbshme ”.

Engelberger vuri në dukje se kostot shtesë të bëra për shkak të virusit – për shembull përmes nevojës për të kryer testime – do të duhet të bëhen përsëri në mënyra të tjera.

Spitalet kanë nevojë për më shumë hapësirë për rritje të mundshme në pacientët me koronavirus.

Një pasojë e madhe e shpërthimit të koronavirusit është që spitalet duheshin për të drejtuar më shumë burime për të luftuar virusin, qofshin ato në mesin e pacientëve aktivë ose për të krijuar hapësirën për valët e reja të virusit.

“Do të duhet të bësh kompromis për efikasitetin e kostos”, tha Engelberger.

Si rezultat, do të vendosen disa masa për uljen e kostos.

Pavarësisht se u duartrokitën në të gjithë vendin për përpjekjet e tyre për të luftuar pandeminë, infermierët dhe stafi i spitalit nuk ka të ngjarë të shohin rritje të pagave në të ardhmen për shkak të presioneve të kostos të vendosura në spitale.

“Nuk ka buxhet për të paguar më shumë para për punonjësit e kujdesit shëndetësor”.

Sidoqoftë, Engelberger tha se nëse duheshin para shtesë për të paguar punonjësit e kujdesit shëndetësor, transmeton albinfo.ch.

Qeveria zvicerane pritet të ulet me spitalet dhe kompanitë e sigurimeve së bashku me përfaqësuesit e kantoneve për të hartuar një strategji për të trajtuar rritjen e kostos.