09:34 / E Martë, 25 Shkurt 2020

Cororonavirusi: 81% e rasteve – “të buta”, thotë studimi

Studiuesit analizuan gjithsej 72.314 regjistrime të pacientëve, të cilat përfshinin: “44.672 (61.8%) raste të konfirmuara, 16.196 (22.4%) raste të dyshuara, 10.567 14.6%) raste të diagnostikuara klinikisht” dhe “889 raste asimptomatike (1.2%), transmeton Indeksonline.

Më pak vdekjeprurëse sesa SARS-i 

Me rëndësi është se:  studimi zbuloi se shkalla e fatalitetit të rastit rritet me moshën. Konkretisht deri në moshën 39 vjeçe, shkalla e vdekshmërisë është 0.2%, në moshën 40 vjeç, është 0.4%, 1.3% për ata në të 50-at e tyre, 3.6% për njerëzit në të 60-at e tyre dhe në fund, 8% për ata në vitet ’70. 

Për krahasim, sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes (SARS) që ekspertët sshëndetësorë e kanë krahasuar koronavirusin me më pak njerëz të prekur në 2002–2003, por shkalla e vdekjes ishte 14-15%, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO). 

Për sa i përket përhapjes gjeotemporale të virusit, studimi konfirmon se “COVID-19 u përhap jashtë nga Provinca Hubei diku pas dhjetorit 2019 dhe deri më 11 shkurt të vitit 2020, u preken 1.386 qarqe në të gjitha 31 provincat.” 

Studimi zbuloi gjithashtu se njerëzit me sëmundje kardiovaskulare ishin në rrezikun më të lartë të vdekjes nga koronavirusi, i ndjekur nga ata me diabet, sëmundje kronike të frymëmarrjes, hipertension dhe kancerin. 

Për më tepër, autorët vërejnë një “prirje rënëse në kurbën e përgjithshme të epidemive”. 

Kurba e epidemisë tregoi se fillimi i simptomave “arriti kulmin rreth 23-26 janar, pastaj filloi të bjerë, duke arritur deri në 11 shkurt,” shkruajnë ata. 

Ata shtojnë se kjo sugjeron “që ndoshta izolimi i qyteteve të tëra, transmetimi i informacionit kritik (p.sh. promovimi i larjes së duarve, veshja e maskave dhe kërkimi i kujdesit) me frekuencë të lartë përmes kanaleve të shumëfishta, dhe mobilizimi i [një] ekipe multi-sektori të përgjigjes së shpejtë është duke ndihmuar në frenimin e epidemisë. ” 

Sidoqoftë, autorët paralajmërojnë se një “reagim” i epidemisë është ende shumë i mundur./ Indeksonline/

Mos i humb