10:14 / E Martë, 17 Prill 2018

Kurti pA�r Raportin e Progresit: Nuk ec Republika, kur ngec arsimimi

Sot kur pritet tA� publikohet Raporti i Progresi pA�r KosovA�n, kreu i VetA�vendosjes, Albin Kurti ka komentuar pikA�risht kA�tA� A�A�shtje.

Ai ka folur pA�r rezultatet e testit PISA pA�r A�ka ishte paralajmA�ruar nA� Raportin e Progresit tA� vitit 2016. Me kA�tA� rast, sipas tij, Kosova nuk mund tA� ecA� kur ka ngecje nA� arsim, transmeton Indeksonline.

MA� poshtA� lexoni komentin e tij tA� plotA�:

JanA� bA�rA� njA� vit e gjysmA� prej Raportit tA� fundit tA� Komisionit Evropian pA�r KosovA�n. Sot publikohet Raporti vjetor i radhA�s. Kurse, sot njA� muaj mbahet Samiti i BE-sA� pA�r Ballkanin perA�ndimor nA� Sofje tA� BullgarisA�.

Nga Raportet e Progresit mA�sojmA� tA� kaluarA�n e afA�rt qA� sa��e ndryshojmA� dot por edhe atA� A�ka na pret nA�se nuk ndryshojmA� (nA�) tA� ardhmen. KA�shtu, rezultatet e dobA�ta tA� testit PISA i kishte paralajmA�ruar Raporti i Progresit 2016. NA� faqen 41 tA� tij thuhej: “75% e shpenzimeve tA� pA�rgjithshme nA� arsim janA� bA�rA� pA�r rrogat dhe rritja e shpenzimeve nA� arsim A�shtA� pA�rdorur pothuajse tA�rA�sisht pA�r rritjen e pagave nA� vend tA� pA�rmirA�simit tA� cilA�sisA� tA� arsimit (vetA�m 0.2% e shpenzimeve nA� arsim A�shtA� ndarA� pA�r trajnimin e mA�suesve). Shpenzimet publike pA�r hulumtime dhe inovacione arritA�n nA� vetA�m 0.05% tA� PBB-sA�, nga tA� cilat vetA�m njA� e pesta A�shtA� ndarA� pA�r kA�rkime shkencore dhe grante. Rreth 40% e tA� diplomuarve me njA� diplomA� profesionale dhe 35% e tA� diplomuarve me njA� diplomA� universitare nuk posedojnA� aftA�sitA� e nevojshme tA� kA�rkuara nga tregu i punA�s.a�?

Edhe tA� paditur edhe tA� lirA� nuk do tA� mund tA� jemi. Nuk ec Republika kur ngec arsimimi.

/Indeksonline/