17:46 / E Premte, 12 Korrik 2019

Kush e projektoi Taxh Mahalin?

Taxh Mahali është një mrekullitë më të njohura të botës, pasi është autorizuar në vitin 1632. Për këtë arsye, admiruesit e saj shpesh habiten kur kuptojnë se askush nuk e di se kush e ka projektuar.

Influenca indiane, persiane dhe islamike të Taxh Mahal e bën atë më të dallueshëm dhe më të shquar të arkitekturës Mughal. Taj Mahali përfaqëson një pikë kyçe kthyese në identitetin e vetë perandorisë. Megjithëse Mughalët ishin krenarë për rrënjët e tyre Persiane dhe Timurid, dizajni i Taxh Mahal tregon se ata tani e panë veten si  indianë, duke respektuar trashëgiminë e tyre muslimane.

Shah Jahan urdhëroi  që Taxh Mahali të ndërtohet si një mauzole për gruan e tij të preferuar, Mumtaz Mahal, i cili vdiq tragjikisht pas lindjes së fëmijës së tyre të 14-të. Shah Jahan mbikëqyri personalisht projektimin dhe ndërtimin e pallatit, duke u kujdesur shumë për të marrë pjesë në çdo aspekt të ndërtimit të ndërtesës, shkruan Indeksonline.

Historitë zyrtare të Mughalit numërohen 37 dizajnerë dhe arkitektë të cilët ishin në gjendje të kontribonin në komisionin e Taxh Mahal për Shah Jahan. Historianët modernë thonë se Taxh Mahal ishte një bashkëpunim; për shembull, ndërtuesi i famshëm i kupolës turke ishte Ismaili Afandi, së bashku me Amanat Khan nga Shiraz, kaligrafi mjeshtër.

Me një ekip të tillë,shihet se Shah Jahan veproi në cilësinë e një drejtori artistik, duke mbledhur ekspertë të ndryshëm të njohur botërisht dhe duke u dhënë atyre detyra specifike. Më shumë se 20,000 punëtorë nga mbarë Indinë, Evropën, Persinë dhe Perandorinë Osmane kontribuan në ndërtimin e Taxh Mahal, së bashku me 1.000 elefantë që kryejnë detyra të rënda.

Edhe nëse një person e ka projektuar atë, padyshim produkti përfundimtar ishte bërë në grup./Indeksonline/