14:37 / E Diele, 08 Shtator 2019

Ky është gjaku më i rrallë të cilin e kanë vetëm 43 njerëz në botë

Dy antigjenet kryesore janë A dhe B. Lloji që ju përcaktohen nga alelet (variantet e gjeneve) që ju janë dhënë prindërit tuaj. A dhe B janë mbizotërues, ndërsa O (i cili nuk ka një antigjen përkatës) është marrës.

Lloji më i rrallë i gjakut në ekzistencë është gjaku i RhO. Kjo lëndë karakterizohet nga një mungesë e plotë e antigjeneve në sistemin Rh, i cili është sistemi më i madh i grupeve të gjakut . Kjo përfshin antigjenin D (faktorin Rh, bebe), plus antigjenet e tjera 50-diçka në grup.

Ky lloj gjaku është aq i rrallë sa vetëm 43 njerëz në Tokë janë raportuar ndonjëherë ta kenë atë, dhe ka vetëm nëntë dhurues aktivë.

“Është gjaku i artë”, tha Dr. Thierry Peyrard, Drejtori i Laboratorit Kombëtar të Referimit të Imunoematologjisë në Paris./Indeksonline/.