20:31 / E Enjte, 04 Tetor 2018 / indeksADMonline

Ky është numri i viktimave si pasojë e ‘selfieve’ të rrezikshme

Kërkimi për ‘selfie’ apo fotografi të vetës në vende ekstreme vrau 259 njerëz në mes të viteve 2011 dhe 2017, sipas një studimi global të këtij vitit. ​

Hulumtuesit në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë të SHBA-ve rekomandojnë që ‘nuk ka zona vetjake’ që futen në vende të rrezikshme për të zvogëluar vdekjet.

Këto përfshijnë majat e maleve, ndërtesat e larta dhe liqenet, ku ndodhën shumë nga vdekjet.

Aksidentet e transportit janë gjetur të jenë shkaku më i zakonshëm i vdekjes duke bërë selfie.

Por vdekja nga kafshët, elektriciteti, zjarri dhe armët e zjarrit gjithashtu u shfaqën shpesh në raporte nga e gjithë bota.

Në korrik të këtij viti, 19-vjeçari Gavin Zimmerman ra në vdekjen e tij duke marrë selfies në një shkëmb në New South Wales, në Australi.

Tomer Frankfurter vdiq në Parkun Kombëtar të Yosemite të Kalifornisë në shtator pas rënies 250 metra ndërsa përpiqej të bëjë një selfie me veturë.

Raportet e lajmeve si kjo u analizuan për të përpiluar studimin.

Ata zbuluan se vdekjet e lidhura me fotografitë e vetvetes janë më të zakonshmet në Indi, Rusi, Shtetet e Bashkuara dhe Pakistani dhe 72.5% e atyre që raportohen janë burra.

Studimet e mëparshme u përpiluan nga faqet e Wikipedia dhe Twitter, të cilat hulumtuesit thanë nuk dhanë rezultate të sakta.

Studimi i ri tregoi gjithashtu se numri i vdekjeve është në rritje.

Ka pasur vetëm tre raporte për vdekjet e lidhura me fotografitë e vetës në vitin 2011, por ky numër u rrit në 98 në 2016 dhe 93 në 2017.

Megjithatë, hulumtuesit pohojnë se numri aktual i vdekjeve të autizmit mund të jetë shumë më i lartë, sepse ata nuk janë quajtur kurrë si shkak i vdekjes.

“Besohet se vdekjet e autizmit janë raportuara dhe problemi i vërtetë duhet të adresohet,” thotë ajo.

“Disa aksidente në rrugë duke paraqitur për selfies raportohen si vdekje për shkak të aksidentit të trafikut rrugor.

Prandaj, madhësia e vërtetë e problemit është nënvlerësuar, prandaj është e rëndësishme të vlerësohet barra e vërtetë, shkaqet dhe arsyet për vdekjet e autizmit në mënyrë që ndërhyrjet e duhura të bëhen “, raporton BBC.