11:31 / E Hënë, 02 Dhjetor 2019

Ky qytet është më i vëzhguari në botë, ka 2.6 milion kamera

Qiu Rui, një polic në Chongqing, ishte në detyrë kur mori një alarm nga një sistem i njohjes së fytyrës në një shesh lokal.

Ekzistonte mundësia që burri i kapur në kamera të ishte i dyshuar për një vrasje të vitit 2002, tha sistemi, kështu tre ditë më vonë policia kapi burrin, i cili përfundimisht pranoi së ai ishte i dyshuari, transmeton Indeksonline.

Sistemi skanon tiparet e fytyrës së njerëzve në rrugë, duke krijuar një hartë virtuale të fytyrës. Pastaj mund të përputhet me informacionet që gjenden në të dhënat e policisë.

Nëse ka ndonjë aksidtent, sistemi menjëherë njofton oficerët.

Raste të tilla si kjo, ku sistemet e njohjes së fytyrës përdoren për të ndihmuar policinë lokale të godasë rastet e krimit, nuk janë të pazakonta në qytetin e Kinës, i cili kohët e fundit u rendit i pari në një analizë të qyteteve më të vëzhguara në botë, të hartuara nga teknologjia me bazë në Mbretërinë e Bashkuar firma kërkimore Comparitech.

Me 2.58 milion kamera që mbulojnë 15.35 milion njerëz – të barabartë me një kamerë për çdo gjashtë banorë – Chongqing ka më shumë kamera mbikëqyrje se çdo qytet tjetër në botë për popullsinë e tij.

Tetë nga 10 qytetet më të vrojtuar në analizë janë në Kinë . Londra renditet e gjashta me 627.707 kamera që mbulojnë 9 milion banorë dhe Atlanta, Xhorxhia, erdhi në vendin e 10-të me 7.800 kamera për 501,178 njerëz.

Sipas Ministrisë Kineze të Sigurisë Publike, Kina parashikohet të ketë në përdorim 626 milion kamera CCTV deri vitin e ardhshëm.

Por kritikët paralajmërojnë se një mbikëqyrje e tillë e përhapur shkel të drejtat e garantuara ndërkombëtare për privatësinë./Indeksonline/