13:08 / E Mërkurë, 24 Shkurt 2021 / M. M

Ky shtet i gatshëm t’i japë infermierë Gjermanisë dhe Britanisë në këmbim të vaksinave!

Filipinet do të lejojnë që mijëra punonjës të kujdesit shëndetësor, kryesisht infermierë, të punësohen në Britani dhe në Gjermani nëse të dyja vendet bien dakord të dhurojnë vaksina të koronavirusit, tha një zyrtar i lartë të martën.

Ministria e Shëndetësisë britanike tha se nuk ishte e interesuar në një marrëveshje të tillë dhe përparësia e saj ishte të përdorte vaksinat brenda vendit, por shtoi se ajo do të ndante vaksinat e tepërta ndërkombëtarisht në të ardhmen.

Filipinet, është një ndër vendet me numrin më të lartë të rasteve me Covid- 19 në Azi.

Ky shtet ka qetësuar ndalimin e vendosjes së punonjësve të kujdesit shëndetësor jashtë shtetit, por ende kufizon numrin e profesionistëve mjekësorë që largohen nga vendi në 5.000 në vit.

Alice Visperas, drejtore e Zyrës së çështjeve ndërkombëtare në Ministrinë e Punës, tha se Filipinet ishin të hapura për heqjen e kufirit në këmbim të vaksinave nga Britania dhe Gjermania, të cilat do të përdoreshin për punëtorët që vijnë dhe qindra mijëra riatdhesime filipinase. Infermierët janë në mesin e miliona filipinasve që punojnë jashtë shtetit, duke siguruar më shumë se 30 miliardë dollarë në vit në dërgesat e parave jetike për ekonominë e vendit. “Ne po shqyrtojmë kërkesën për të hequr kufirin e vendosjes, me kusht për marrëveshje”, i tha Visperasi Reutersit.

Britania ka numrin e pestë më të lartë të vdekjeve në botë nga koronavirusi, ndërsa Gjermania është në vendin e 10për sa i përket të infektuarve në të gjithë botën.

Britania tha se kishte 11.000 më shumë infermierë që punonin në Shërbimin Shëndetësor Kombëtar (NHS) sesa vitin e kaluar. Por, ndërsa ishte mirënjohës për 30.000 filipinasit që punonin për NHS-në, Britania tha se nuk kishte nevojë të tregtonte vaksina për më shumë infermierë. “Ne nuk kemi në plan që Mbretëria e Bashkuar të bjerë dakord për një marrëveshje vaksine me Filipinet e lidhur me rekrutimin e mëtejshëm të infermierëve“, tha një zëdhënëse e Ministrisë së Shëndetësisë, duke cituar zotimin e kryeministrit Boris Johnson për të ndarë vaksina rezervë më vonë gjatë vitit. “Ne kemi konfirmuar se do të ndajmë çdo vaksinë të tepërt në të ardhmen, për shembull përmes grupit ndërkombëtar të prokurimeve ‘Covax’“.

Filipinet dëshirojnë të sigurojnë 148 milionë doza të vaksinave, ndërsa Britania ka porositur më shumë se 400 milionë doza, gjashtë herë më shumë se popullsia e saj. Ndërsa Britania dhe Gjermania kanë vaksinuar së bashku 23 milionë njerëz, Filipinet ende nuk kanë filluar fushatën e tyre për të imunizuar 70 milionë të rritur, ose dy të tretat e 108 milionë njerëzve të saj. Ajo pret vaksinat e para këtë javë, të dhuruara nga Kina. Thirrjet për misionin e Gjermanisë në Manila mbetën pa përgjigje.