19:10 / E Hënë, 01 Tetor 2018 / indeksADMonline

Largojnë dhitë malore, numri i tyre po lulëzon

Parku Kombëtar Olimpik, i vendosur në Gadishullin Olimpik të Shtetit në Wshingtonit, ballafaqohet me një sfidë të frikshme: largimin e dhive të maleve.

Dhitë malore nuk janë specie vendase në park. Që nga futja e tyre në vitet 1920, numri i tyre ka lulëzuar me një rritje tronditëse.

Tani, njerëzit që frekuentojnë zonën në mënyrë rutinore lehtësojnë veten me shtigje të ndryshme në ecje, ndërsa dhitë kanë zhvilluar oreks të pangopur, e cila shërben si një burim i fortë i kripës dhe mineraleve, transmeton Indeksonline.

Duke vepruar në bashkëpunim me Shërbimet e Parkut Kombëtar (NPS) dhe Shërbimin Pyjor të USDA, autoritetet e parkut kanë filluar të bëjnë etiketimin, ngjyrimin e syve dhe transportimin e dhive në pyjet e afërta në Kaskadat e Veriut nëpërmjet helikopterit.

NPS ka për qëllim të zvogëlojë në mënyrë dramatike numrat e dhive, në masën e “përafërsisht 90 përqind të popullsisë së parashikuar të vitit 2018 të dhive, ose rreth 625 deri në 675 dhi malore”, sipas Deklaratës së Ndikimit në Mjedis.

Kjo po bëhet me qëllim që vizitorët të ndihen më komod dhe më të sigurtë./Indeksonline/.