09:25 / E Premte, 18 Tetor 2019 / indeksADMonline

Libani në emergjencë ekonomike, i bën thirrjet në WhatsApp me pagesë

Kabineti i Libanit ka pranuar të vendosë një tarifë për thirrjet në WhatsApp dhe aplikacione të tjera të ngjashme, si pjesë e përpjekjeve për të mbledhur të ardhura në projektbuxhetin e vendit 2020, tha një zyrtar i ministrisë.

Libani ka rritje të ulët, infrastrukturë të shkatërruar dhe një nga ngarkesat më të larta të borxhit në botë, dhe po përballet me tensione në sistemin e tij financiar nga një ngadalësim i hyrjeve të kapitalit. Qeveria ka deklaruar një gjendje “emergjence ekonomike” dhe premtoi hapa për të shmangur një krizë .

Ministri i Informacionit Jamal al-Jarrah tha të enjten se kabineti kishte rënë dakord me një tarifë prej 20 centë në ditë për thirrje përmes zërit përmes protokollit të internetit (VoIP), të përdorur nga aplikacionet që përfshijnë FaceTime, thirrjet në Facebook dhe  Whatsapp me famë në Facebook .

Tarifa mund të sjellë potencialisht deri në 250 milion dollarë të ardhura vjetore nga 3.5 milion përdorues të VoIP të vendit.

Vendi ka vetëm dy ofrues të shërbimeve, të dy në pronësi të shtetit, dhe disa nga normat më të kushtueshme të lëvizshme në rajon.

Kanalet televizive libaneze cituan Ministrin e Telekomunikacionit Mohammad Choucair të thoshte se tarifa “nuk do të zbatohej pa diçka në këmbim”, të cilën ai do ta njoftonte javën e ardhshme.

Ministri i Financave Ali Hassan Khalil tha që muajin e kaluar nuk kishte taksë ose tarifa të reja në projektbuxhetin e vitit 2020 që ai dërgoi në kabinet.

Libani është nën presion për të aprovuar buxhetin e vitit 2020 për të zhbllokuar rreth 11 miliardë dollarë të premtuar në një konferencë të donatorëve vitin e kaluar, i kushtëzuar nga reformat fiskale dhe të tjera.

Kryeministri Saad Hariri ka thënë se qeveria do të punojë për të ulur më tej deficitin e buxhetit të vitit 2020.

Aleatët e huaj nuk janë ende të bindur plotësisht, qeveria Libaneze është serioze për reformat dhe një i dërguar francez muajin e kaluar kritikoi ritmin e punës.

Qeveria miratoi vetëm gjysmën e buxhetit të vitit 2019 përgjatë këtij viti. Libani deri në vitin 2017 kishte kaluar 12 vjet pa buxhet.

Përpara një seance të kabinetit të enjten, Jarrah tha se ministrat do të diskutojnë një propozim për të rritur taksën e vlerës së shtuar (TVSH) me dy pikë përqindje në 2021 dhe më pas dy pikë përqindje tjetër në 2022, derisa TVSH të arrijë 15 përqind.

Pasi ministrat bien dakord për projektbuxhetin e vitit 2020, ata duhet ta dërgojnë atë në parlament për miratim.