18:43 / E Mërkurë, 18 Prill 2018 / indeksADMonline

Lufta ndaj korrupsionit, kriter i vA�shtirA� pA�r liberalizimin e vizave

Ka filluar debati parlamentar nA� lidhje me korrupsionin si kriter pA�r liberalizim tA� vizave, e iniciuar nga deputetja e Grupit tA� DeputetA�ve tA� Pavarur, Shqipe Pantina, e mbA�shtetur edhe nga 11 deputetA� nA�nshkrues.

Deputetja Pantina tha se qytetarA�t e KosovA�s janA� tA� vetmit nA� EvropA� qA� nuk mund tA� lA�vizin lirshA�m nA� vendet e BE-sA�, pA�r shkak se Kosova ende i nA�nshtrohet regjimit tA� vizave.

Ajo tha se A�shtA� mesA� e domosdoshme qA� Kosova tA� ndA�rmarrA� masat e nevojshme pA�r tA� plotA�suar kriterin e luftA�s kundA�r korrupsionit pA�r liberalizimin e vizave.

a�?Korrupsioni si njA� e keqe qA� pasojat po i vuajmA� tA� gjithA� e pA�rfitues janA� vetA�m disa, duhet luftuar dhe A�shtA� problem i rA�nd i shoqA�risA� sonA�, kA�tA� luftA� duhet ta bA�jmA� tA� gjithA�. Luftimi i tij nuk duhet tA� bA�het pA�r shkak se tashmA� ai A�shtA� njA� kusht pA�r liberalizimin e vizave porse ky duhet tA� jetA� synimi ynA� nA�se duam tA� funksionojmA� si shoqA�ri e shtet i civilizuar e modern. MegjithatA� tashmA� A�shtA� fakt se luftimi i korrupsionit A�shtA� vA�nA� edhe kusht nga institucionet e BE-sA� nA� mA�nyrA� qA� tA� gA�zojmA� lA�vizjen e lirA� pa viza nA� vendet anA�tare tA� saja�?, tha Pantina.

Sipas saj, Kuvendi i vetA�m nuk mund ta luftojA� korrupsionin, por si organi mA� i lartA� qA� A�shtA� duhet tA� jetA� nA� udhA�heqA�s nA� kA�tA� luftA� duke kA�rkuar llogari nga institucionet qA� janA� drejtpA�rdrejtA� pA�rgjegjA�se.

NA� emA�r tA� LDK-sA�, deputeti Armend Zemaj, tha se ka mungesA� tA� rezultateve nA� luftimin e korrupsionit.

Ai kA�rkoi qA� Kuvendi tA� mos jetA� vetA�m debutues, por edhe insistues duke bashkA�renduar aktivitetet dhe duke rritur ndikimin pozitiv.

a�?Ajo A�ka A�shtA� parA� dhe A�ka A�shtA� dA�gjuar kohA�ve tA� fundit tregon se kA�to A�A�shtje do tA� jenA� problem nA� ecjen e KosovA�s dhe pA�rmbushjen e kriterit pA�r liberalizim. Rastet e fundit, tentimi qoftA� pA�r ta��i mbyllur apo edhe qoftA� pA�r ta��i politizuar ato qA� quhen afera tA� mA�dha korruptive nga njerA�z tA� politikA�s, tA� implikuar nA� krim tA� organizuar, nA� shpA�larje tA� parave, nA� shitje tA� pronave, kanA� lA�nA� shije tA� keqe dhe do tA� jenA� problematike edhe nA� imazhin, edhe nA� pasqyrimin edhe nA� ndjekjen e mA�tutjeshme tA� rasteve qA� unA� asnjA�herA� se pA�rdori, peshqve tA� mA�dhenj pa e dalluar korrupsionin nga baza e qA� quhet e imA�t e deri tA� tenderomania e madhea�?, theksoi Zemaj.

NdA�rsa, shefi i grupit parlamentar tA� PDK-sA�, Memli Krasniqi, ka vlerA�suar se krimi dhe korrupsioni po e sfidon shtetin e KosovA�s.

a�?Lufta kundA�r krimit dhe korrupsionit vazhdon tA� mbetet njA� prej sfidave kryesore tA� vendit tonA� dhe A�shtA� prioritet i vazhdueshA�m i institucioneve tA� KosovA�s. PA�rkundA�r qA� nA� tA� kaluarA�n janA� ndA�rmarrA� masa pA�rkatA�se institucione tA� caktuara nuk kanA� treguar rezultate, diku nA� hetimin e diku nA� luftimin e korrupsionit dhe zbatimin e dobA�t tA� legjislacionit i cili megjithatA� A�shtA� nA� pajtim me rregullativA�n e BE-sA�a�?, theksoi ai.

Krasniqi tha se Qeveria aktuale po tregon vullnet dhe pA�rkushtim nA� luftA�n e korrupsionit, veA�mas sa i pA�rket sistemit tA� drejtA�sisA�.

Deputetja e VV-sA�, Alblena Haxhiu, tha se sistemi i drejtA�sisA� A�shtA� ngufatur dhe i njA�jti nga njerA�z tA� pushtetit nuk e kanA� lA�nA� sistemin e drejtA�sisA� pA�r tA� vepruar.

a�?Duhet tA� thuhet hapur, binomi drejtues qeverie apo shtetit me DevollA�t, ZhugollA�t apo shumA� tjerA� janA� pikA�risht dA�shmia se pse qeveritA� nuk e luftojnA� korrupsionin. Aq shumA� A�shtA� shteti i kapur dhe nuk lejojnA� tA� luftohet krimi dhe korrupsioni. NA� fakt ajo A�farA� A�shtA� bA�rA� janA� krijuar shumA� institucione A�shtA� ndarA� pA�rgjegjA�sia nA� shumA� institucione, task forca, AKK-ja, prokurori, polici, arsyeja pA�r kA�tA� ka qenA� tA� shpA�rndahet faji dhe tA� mos merr askush pA�rgjegjA�si nA� raport me luftA�n me krimin dhe korrupsionina�?, theksoi Haxhiu.

Sipas Haxhiut nA� KosovA� nuk A�shtA� sekret qA� shumA� zyrtarA� janA� bA�rA� milionerA� brenda natA�s dhe as nuk janA� duke u hetuar as akuzuar pA�r veprat e tyre korruptive.