19:24 / E Hënë, 04 Qershor 2018 / indeksADMonline

Marihuana mund të ndihmojë në kurimin e ekzemës

Marihuana mund të përdoret për trajtimin e simptomave të ndërlidhura me sëmundjet e lëkurës, përfshirë ekzema dhe psoriazis, sipas një studimi të ri.

Bima Cannabis sativa është e njohur për agjentin psikoaktivi THC, i cili shkakton efekte jo toksike.

Pasi shtetet në të gjithë SHBA-në legalizojnë ose dekriminalizojnë marihuanën, mjekët dhe pacientët po tregojnë interes në rritje për përfitimet shëndetësore të bimës që rrjedhin nga pjesët e saj që nuk shkaktojnë efekte dehëse.

Për marihuanën që do të përdoret në mënyrë topike dhe si një trajtim i mundshëm për çështje që kanë të bëjnë me shëndetin, hulumtuesit po fokusohen në katër agjentë të tjerë, ose kanabinoids, të gjetur në bimë – kanabidiol (CBD), kanabikromene (CBC), kanabigerol (CBG) kanabinol (CBN).

Këta agjentë nuk e bëjnë përdoruesin “të lartë”, por ato mund të shkaktojnë lehtësim nga kushtet e ndryshme mjekësore.

Ekzema është një gjendje, e cila shkakton që lëkura të bëhet e skuqur dhe e thatë. Ajo prek në Britani të Madhe 15 milionë njerëz, sipas AllergyUK. Ka trajtime të shumta për gjendjen, por aktualisht nuk ka shërim.

Por, sipas Asociacionit Nacional për Ekzemë (NEA) një hap i kanabisit para gjumit mund të zbusë dhimbjen nga ekzema.

Ky lehtësim është pjesërisht për shkak të efektit të fuqishëm kundër kancerit, të cilat ndërveprojnë me receptorët në lëkurë – duke minimizuar atributet e përbashkëta të ekzemës, më së shumti kruajtje të shkaktuar nga lëkura e thatë, lirimi i histaminës dhe fibrave nervore shqisore.

Vetitë antiinflamatore të kanabinoidëve të aplikuar kryesisht mund të përmirësojnë ekzemën, ashtu si dhe efektet e tyre antimikrobesh.

Sipas studiuesve në Universitetin e Kolorados, agjenti CBD është veçanërisht i dobishëm në trajtimin e ekzemës ose simptomat që lidhen me gjendjen e lëkurës dhe mund të përdoret si një alternativë natyrore ndaj steroideve të përdorura zakonisht.

Megjithatë, stigmat e qëndrueshme rreth bimës dhe ligjet në fuqi e bëjnë të vështirë për kërkuesit të studiojnë plotësisht efektet e kanabinoidëve në marihuanë.