14:38 / E Hënë, 06 Maj 2019

Mban baterinë një javë në stomak

Mjekët në rajonin Tyumen në Rusi kanë bërë një punë të vërtetë: pa kirurgji, ata shpëtuan jetën e një vajze 2-vjeçare, ezofagun e së cilës e dogji bateria që gëlltiti.

Sipas mediave ruse, pacientja u pranua në Departamentin e Fëmijëve të Spitalit Klinik Rajonal në Tyumen me shenja të çrregullimeve të traktit gastrointestinal.

Vajza nuk mund të hante, kishte të vjella dhe dhimbje në zonën epigastrike.

Bateria qëndroi të paktën shtatë ditë në trupin e vajzës, që do të thotë se kishte kohë për t’u oksiduar. Kjo shkaktoi djegien kimike të ezofagut – në pikën e kontaktit me baterinë me organe të brendshme.

Zakonisht, një dëm i tillë është eliminuar nga një procedurë klasike kirurgjikale, por gjendja e fëmijës nuk ka lejuar që ky hap të merret.

Kjo është arsyeja pse mjekët aplikuan një metodë jo standarde: Nën anestezi të përgjithshme, një bateri e rrumbullakët u hoq nëpërmjet hapjeve natyrore në trup.

Një sondë e veçantë u fut në stomak përmes ezofagut. Plagët në ezofag u shëruan për dhjetë ditë gjatë të cilave vajza u ushqye në mënyrë intravenoze duke anashkaluar traktin gastrointestinal.

Në operacion kishte më shumë mjekë se zakonisht: dy endoskopistë, mjekët e kujdesit intensiv, disa kirurgët pediatër dhe infermieret.