19:31 / E Mërkurë, 22 Janar 2020

‘Më kujtojnë binjakët e mi’, si kukullat po u ndihmojnë njerëzve të çmendur

Brenda Madden, 94 vjeç, ulet në një kolltuk në një shtëpi të kujdesit në Abertillery në jug të Uellsit, duke mbajtur një kukull për fëmijë që duket se merr frymë dhe ka një rrahje zemre. Ajo ka kaluar në çmenduri dhe nuk mund të flasë më, por duket paqësore ndërsa sheh kukullën dhe përkulet për ta puthur, sikur të ishte një nga fëmijët e saj.

“Në fillim ishte pak tronditje,” thotë vajza e saj, Sandra. “Ishte pak shqetësuese sepse ajo është rikthyer në kohë kur ne ishim fëmijë.”

Vëllai i saj Barry pajtohet, por tani mund të shohë përfitimet e terapisë së kukullave për nënën e tij. “Ajo është gjithmonë e dashur me fëmijë. Ajo ka katër fëmijë, 11 nipër e mbesa. Ne mund të shohim sa shumë e do ajo [kukull] dhe ne e kemi pranuar atë. “

Dawn Chivers, menaxher i shtëpisë së kujdesit Cwrt Mytton, gjithashtu ka parë sesi terapia e kukullave ka pasur një ndikim te Brenda, shkruan The Guardian, përcjellë IndeksOnline.

Ajo shpjegon: «Shumica e banorëve mendojnë se kukullat janë reale. Unë thjesht shoh përfitimet. Është e qartë të shihet se Brenda është e kënaqur me fëmijën. Kjo i jep asaj sigurinë, përtej çdo gjëje që mund të bëjmë ndonjëherë. “

Shumica e provave në mbështetje të terapisë së kukullave ka u cilësuan anekdotale, megjithëse ekziston një kërkim në mënyrë tjetër.

Një studim i përfunduar në vitin 2007 zbuloi se është një qasje efektive në njohjen e personave të moshuar me çmenduri. Dhe hulumtimi australian në vitin 2019 i cituar nga Instituti i Kujdesit Social për Përsosmëri arriti në përfundimin se terapia e kukullave mund të ketë efekte pozitive tek pacientët../Indeksonline