06:07 / E Mërkurë, 04 Tetor 2017 / indeksADMonline

Migrantët në Greqi pa kujdes të duhur shëndetësor

Refugjatët dhe migrantët në Greqi, marrin pak ose fare shërbime mjekësore, ka thënë grupi i ndihmës Doktorët e Botës.

Rreth 60 mijë migrantë dhe refugjatë janë duke qëndruar në Greqi, kryesisht në kampet e mbipopulluara, të cilat nuk kanë kushte higjienike. Më shumë se gjysma e 20 mijë migrantëve që arritën sivjet në Greqi janë gra dhe fëmijë, thuhet në të dhënat e OKB-së.

Ky grup, pas intervistimit të migrantëve në Greqi, ka gjeture se 72 për qind e problemeve shëndetësore me të cilat përballen migrantët, janë trajtuar në mënyrë “joadekuate” ose nuk janë trajtuar fare.

Grupi Doktorët e Botës ka gjetur se gratë shpesh nuk kërkojnë fare përkujdesje shëndetësore, pasi nuk janë në dijeni për të drejtat e tyre. Ato, madje nuk e kuptojnë sistemin e përkujdesitshëndetësore ose kanë frikë se nëse kërkojnë ndihmë mjekësore mund të arrestohen.

Azilkërkuesit në Greqi kanë qasje në spitale dhe kujdes shëndetësor, por sistemi i shëndetit publik, që është goditur për shkak të krizës ekonomike, po përpiqet që të përballojë fluksin e pacientëve./rel