17:10 / E Mërkurë, 08 Korrik 2020 / indeksADMonline

Mjekët të pasigurt nëse njerëzit me antitrupa nuk mund të infektohen më

Një studim i madh spanjoll mbi koronavirusin tregon që vetëm pesë për qind e popullsisë së këtij vendi ka zhvilluar antitrupa, gjë që forcon provat se i ashtuquajturi imunitet i tufës ndaj Covid-19 është “i paarritshëm”.

Gjetjet tregojnë se 95% e popullsisë së Spanjës është ende e ndjeshme ndaj virusit. Imuniteti i popullsisë arrihet kur mjaftueshëm e popullatës është e infektuar me një virus ose baktere ose vaksinohet kundër tij për të ndaluar qarkullimin e tij.

Qendra Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve tha se hulumtimi në Spanjë, në një kampion përfaqësues kombëtar me më shumë se 61,000 pjesëmarrës, duket se është studimi më i madh deri më tani midis një duzinë studimesh serologjike mbi koronavirusin e ndërmarrë nga vendet evropiane.

Testet e antitrupave që përfshijnë 2.766 pjesëmarrës në Gjenevë, Zvicër, u botuan në revistën mjekësore The Lancet në mes të qershorit.

Ka studime të ngjashme në Kinë dhe SHBA, dhe “konstatimi kryesor është se shumica e popullsisë mbeti e pashfrytëzuar, madje edhe në zona ku virusi është i përhapur, shkruan Lancet, dhe komenti u botua së bashku me gjetjet nga Spanja.

“Çdo qasje e propozuar për të arritur imunitetin e popullsisë me një infeksion natyror nuk është vetëm shumë jo etike, por edhe e paarritshme”, tha komentuesja e Lancet, Isabella Eckerle, drejtuese e Qendrës së Gjenevës për Sëmundjet virale.

Mjekët nuk janë të sigurt se njerëzit që kanë antitrupa ndaj koronavirus nuk mund të infektohen më. Nuk është e qartë se sa kohë ose sa mirë antitrupat mbrojnë njerëzit nga virusi.

Studimi spanjoll, i cili kaloi rishikimin, filloi në prill, ndërsa vendi ishte në karantinë të rreptë, dhe u krye nga agjencitë kryesore qeveritare për kërkime dhe epidemiologji.

“Për momentin, imuniteti i popullsisë është i vështirë për t’u arritur pa pranuar dëmtime kolaterale, siç është numri i madh i vdekjeve të popullatës së prekshme dhe mbingarkesa e sistemeve shëndetësore “, thuhet në raport.

Spanja është një nga vendet më të goditura evropiane, me më shumë se 28,000 vdekje dhe 250,000 raste të infeksionit koronavirus.