07:34 / E Hënë, 16 Prill 2018

Mos e ndani avokadon nga dieta juaj

I pasur me pA�rbA�rA�s ushqyes, avokado, i karakterizuar nga forma e dardhA�s ka brenda tij njA� bA�rthamA� tA� madhe dhe njA� tul tA� A�mbA�l e tA� butA�.

Avokado A�shtA� e pasur me betakaroten dhe glutation, dhe A�shtA� mbrojtA�s ndaj rrezeve tA� diellit.

Gjithashtu pA�rmban vitamina A dhe E, dy antioksidantA� tA� fuqishA�m qA� ndihmojnA� lA�kurA�n tA� jetA� elastike dhe ngadalA�sojnA� plakjen e qelizave, duke luftuar edhe efektin e radikaleve tA� lira.

A�do avokado pA�rmban shumA� kalium, madje mA� shumA� se banania, por A�shtA� i pasur edhe me acid yndyror linoleik dhe Omega 3, nA� gjendje tA� stimulojA� prodhimin e kolesterolit tA� mirA�, dhe pengojnA� depozitimin e kolesterolit tA� keq.

Pra, pA�rdorimi i rregullt i tij ndihmon nA� rA�nien nA� peshA� dhe kjo falA� fibrave ushqyese qA� shtojnA� ndjesinA� e ngopjes.

Studime tA� ndryshme tregojnA� gjithashtu se njA� sasi e mirA� kaliumi A�shtA� nA� gjendje tA� reduktojA� tensionin e gjakut.

Vitamina A nA� avokado A�shtA� e rA�ndA�sishme pA�r shikimin, vitaminat B (B1 dhe B2) janA� thelbA�sore pA�r rritjen dhe mirA�qA�nien. NA� kA�tA� frut nuk mungojnA� as vitaminat, D, E, K, H, PP.