19:03 / E Enjte, 12 Korrik 2018 / indeksADMonline

Multivitaminat nuk parandalojnë sulmet në zemër

Industria e vitaminave po lulëzon, pasi ka bindur me sukses miliona njerëz që disa shtesa në ditë mund të shmangin të gjitha llojet e rreziqeve për shëndetin.

Por gjithnjë e më shumë studime i vënë këto premtime në pikëpyetje.

Një studim i ri ka synuar një mit të popullarizuar: se multivitamina parandalon sulme në zemër dhe tru, dhe shkaqe të tjera të vdekjes kardiovaskulare.

Hulumtuesit në Universitetin e Alabamës në Birmingham shikuan të dhënat e mbi 2.000 njerëzve për 12 vjet dhe gjetën se shtojcat nuk kishin asnjë ndikim në shëndetin e zemrës.

Autori kryesor i studimit, Joonseok Kim, thotë se ata që morën multivitamina dukej se ndjenin se po bënin diçka për të përmirësuar shëndetin e tyre, ndërsa vazhdonin të pinë duhan dhe hanë ushqim të varfër.

“Është jashtëzakonisht e vështirë për të bindur publikun se shtesat e multivitaminave dhe mineraleve nuk parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare, veçanërisht kur ekziston një paragjykim i fortë dhe fitime komerciale”, tha Kim.

Njerëzit priren të preferojnë një zgjidhje të shpejtë dhe të lehtë, të tilla si marrja e një pilule, në vend të metodës më të vështirë për të parandaluar sëmundjen kardiovaskulare.

“Është e lehtë të besohet se marrja e shtesave mund të mbushë boshllëkun ushqimor që njerëzit mund të kenë, dhe të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular. Me gjithë këtë besim të fortë popullor, përfitimi kardiovaskular i këtyre shtojcave nuk është vërtetuar nga studimet shkencore me bazë popullsie”, tha Kim.