15:39 / E Shtunë, 09 Qershor 2018 / indeksADMonline

Muzeu rus zbulon shkatërrimin e të dhënave të burgjeve sovjetike

Gazetat raportojnë se ishte urdhëruar fshirja e dosjeve të të burgosurve në vitin 2014.

Një muze që studion kampet e burgjeve sovjetike ka zbuluar një urdhër të fshehtë rus nga 2014 duke i udhëzuar zyrtarët për të shkatërruar të dhënat për të burgosurit.

Deri në 17 milionë njerëz u dërguan në Gulag, sistemin famëkeq të burgjeve sovjetike, në vitet 1930 dhe 1940. Të paktën 5 milionë prej tyre u dënuan me dëshmi të rreme. 2 milionë njerëz numërohet të ketë pasur burgu të regjistruar.

Dosjet e rasteve të të burgosurve të Gulagut shpesh ishin shkatërruar, por të dhënat e tyre personale u mbajtën në kartat e regjistrimit, të cilat ende mbahen nga policia dhe zyrtarët e inteligjencës.

Muzeu Historik i Gulagut në Moskë ka zbuluar një urdhër të klasifikuar të vitit 2014 që i ka udhëzuar zyrtarët rusë që të shkatërrojnë kartelat e regjistrimit të ish të burgosurve që kishin mbushur moshën 80 vjeçare – që sot do të përfshinte thuajse të gjithë.

Arkivi i ekspertëve të muzeut, Alexander Makeyev, i tha agjencisë Interfax se ata ishin shkatërruar në një rajon, Magadanin e largët në lindje të Rusisë, në shtëpi të disa kampeve të burgjeve më të mëdha të Bashkimit Sovjetik.

Reprezentimet e kryera nën diktatorin sovjetik Jozef Stalini lanë një mbresë të thellë në kombin rus, duke shkatërruar jetën dhe duke zhvendosur miliona.

Por në vitet e fundit, nën Vladimir Putin, zyrtarët janë përpjekur të ulen, terrori i Stalinit, duke përshëndetur liderin për ndërtimin e një ekonomie të re dhe duke ndihmuar Bashkimin Sovjetik të fitojë luftën e dytë botërore.

Muzeu Historik Gulag i ka bërë thirrje Këshillit Presidencial të Rusisë për të Drejtat e Njeriut për të shqyrtuar rendin e klasifikuar.

Raporti ka shkaktuar zemërim në komunitetin historik rus dhe më gjerë.

Vladimir Zhirinovsky, kreu i Partisë Liberal Demokratike nacionaliste, tha në profilin  e tij social se “arkivat historike nuk duhet të hapen për publikun, të shkatërruar” dhe se rusët duhet të jenë në gjendje të njohin të vërtetën për të kaluarën e tyre.