19:08 / E Hënë, 01 Tetor 2018 / indeksADMonline

Na presin ditë shumë të ftohta rekorde

Matjet paralajmëruese të satelitit amerikan Timed tregojnë se Dielli po hyn në një nga minimumet e tij në epokën kozmike dhe rrezatimi ultravjollcë po zvogëlohet me shpejtësi.

Hulumtimet e reja tregojnë se shtresat më të larta të atmosferës së Tokës reagojnë dhe se ftohja e madhe po vjen.

“E dukshme është tendenca e ftohjes”, thotë Martin Mlynczak nga Qendra Kërkimore Langleas në NASA.

“Lartë mbi sipërfaqen e Tokës, pranë buzës së universit, atmosfera jonë humbet energjinë e nxehtësisë. Nëse trendet aktuale vazhdojnë, shtresat e sipërme të atmosferës së shpejti mund të bëhen ndoshta më të ftohtat që kur kërkimi kozmik ka filluar”, ka shtuar ai.

Këto të dhëna u zbuluan nga Cyber, një satelit i NASA-s, i cili monitoron emetimet e dyoksidit të karbonit (CO2) dhe oksidit të azotit (NO), dy substanca që luajnë një rol kyç në bilancin energjetik të ajrit nga 100 në 300 kilometra mbi sipërfaqen e planetit tonë.

Duke matur rrezatimin infra të kuqe të këtyre molekulave, Cyber mund të përcaktojë gjendjen termike të gazit në majë të atmosferës së Tokës, ose në  shtresën që shkencëtarët e quajnë termosferë.

“Termosfera është gjithmonë e ftohtë gjatë minimumit të Diellit dhe kjo është një nga mënyrat më të rëndësishme në të cilat cikli diellor 11-vjeçar ndikon në planetin tonë”, shpjegon Mlynczak.

Ndërsa cikli njëmbëdhjetëvjeçar i ndryshimit të Diellit afrohet, termosfera është pranë të qenit një ftohje rekorde. Mlynczak thotë se kjo mund të ndodhë brenda pak muajsh.

Studimet e fundit të Mlynczaki dhe bashkëpunëtorët e tij, tregojnë se gjendja e termosferës ndryshon në varësi të cikleve të Diellit dhe variacionet mund të përshkruhen duke përdorur pesë terma të thjeshtë: “shumë e ftohtë”, “të ftohtë”, “neutral”, “të ngrohtë” dhe “shumë të ngrohtë “.