12:11 / E Mërkurë, 12 Korrik 2023 / L K

Ndërron jetë shkrimtari i njohur, librat e tij u ndaluan nga regjimi komunist i kohës

Ka ndërruar jetë në moshën 94-vjeçare shkrimtari i njohur Milan Kundera. Ai dha frymën e fundit në Paris, aty ku dhe jetonte. Ai konsiderohet një ndër shkrimtarët më të mëdhenj antikomunistë, teksa u arratis nga Çekia komuniste në vitin 1975, për në Francë.

Në vitin 1981, ai përfitoi shtetësinë franceze dhe që prej atëherë e konsideronte veten francez. Librat e tij u ndaluan nga regjimi komunist në Çekosllovaki, deri në rënien e këtij regjimi nga revolucioni Velvet në vitin 1989.

Disa nga veprat e Milan Kundera:

Shakaja (Žert) (1967)

Valsi i lamtumirës (Valčík na rozloučenou)(1972)

Jeta është diku tjetër (Život je jinde) (1973)

Libri i të Qeshurës dhe Harresës (Kniha smíchu a zapomnění) (1978)

Lehtësia e padurueshme e qenies (Nesnesitelná lehkost bytí) (1984)

Pavdekësia (Nesmrtelnost) (1990)

Ngadalësia (La Lenteur) (1995)

Identititeti (L’Identité) (1998)

Mosdija (L’Ignorance) (2000)

The Festival of Insignificance (La fête de l’insignifiance) (2014)